La caiguda d’un mite

El mes de març del 1973 TVE va estrenar Informe Semanal, programa de reportatges d’actualitat que s’ha erigit com a referent de l’objectivitat i el rigor informatiu, sent l’espai més veterà de tots els que s’emeten actualment a tota Europa. Només el supera en longevitat el programa 60 minuts, emès als Estats Units, el format del qual ha estat adoptat pel Canal 33.

De tots els reportatges que ha emès Informe Semanal en els seus 40 anys d’història, el més memorable i emotiu va ser el difós el novembre del 1985 que va tenir els telespectadors amb l’ai al cor, atès que relatava l’agonia d’una nena de 9 anys que es deia Omayra González i que va quedar atrapada a les restes del que havia estat casa seva, convertida en una bassa d’aigua que la cobria fins a la boca. Al final, inevitablement, Omayra va morir ofegada, com si hagués estat engolida per arenes movedisses. Aquest drama va ser fruit de l’erupció del volcà Nevado del Ruíz, a Colòmbia que va arrasar el petit poble d’Armedo, on vivia Omayra, actualment abandonat.

Malauradament, però l’objectivitat i el rigor informatiu que esmentava al principi del text, s’han deteriorat progressivament d’ençà que el setembre del 2012 Julio Somoano va assumir el càrrec de director de l’àrea d’informatius de TVE. Des de llavors Informe Semanal s’ha convertit en un vehicle pamfletari al servei dels interessos del Govern, i tot i que l’espai també emet reportatges força interessants, la seva imatge i  prestigi han quedat considerablement tocats.

L’exemple més flagrant de manipulació informativa va ser el reportatge emès el novembre del 2012 sobre la tragèdia la festa de Halloween celebrada al Madrid Arena, en què es limitaven a mostrar les imatges enregistrades per les càmeres de vídeo vigilància a l’interior del recinte, mentre que la veu en off no feia més que recitar els tòpics i clixés que s’atribueixen al jovent d’avui en dia, banalitzant la gravetat d’uns fets que van ocasionar vuit víctimes mortals.

La següent cacicada de TVE ha estat fulminar una emblemàtica icona d’Informe Semanal que és Vicente Romero, un routier, terme amb què es defineix un reporter rodamons, que ha delectat l’audiència amb històries que passen completament desapercebudes als informatius de les cadenes generalistes. El darrer treball de Vicente Romero ens mostra les penoses condicions en què viuen els pacients d’un hospital per a malalts mentals a Mogadiscio, la capital de Somàlia, un centre mancat de personal i de medicaments, on fins i tot el seu director és un malalt més.

L’últim despropòsit de TVE ha estat desplaçar l’hora d’emissió d’Informe Semanal a les 23:30 hores de la nit. Així doncs, l’única conclusió que en puc treure de tot plegat és que el que temps enrere va ser un dels programes de més qualitat informativa, ja no es ni l’ombra del que va ser aquell Semanal Informativo, com es va titular en els seus inicis.

* Text original.

One Comment on “La caiguda d’un mite

  1. es nota que t’has documentat bé. A mi es que aquest programa el veía molt poc perque no m’agradava. Ánims, ho fas molt bé. M’agrada com escrius. ;)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *