Nàpols i Venècia: dues ciutats amenaçades per la natura

vesubi

Foto: pixabay.com

Nàpols sepultada

Nàpols és una ciutat al sud d’Itàlia, situada a la falda del volcà Vesuvi, un dels més actius i perillosos del món. Malgrat tot, sembla ser que les autoritats locals infravaloren el risc potencial a què està exposada la ciutat de Nàpols, ja que no està inclosa dins del radi d’abast de 16 quilòmetres a la rodona que tindria el flux piroclàstic o allau de cendra que descendiria a una velocitat de 700 quilòmetres per hora a una temperatura que assoliria els 500 graus centígrads en cas d’erupció del Vesuvi. Nàpols té una població de tres milions d’habitants dels quals n’hi ha molts que ignoren que viuen sobre una bomba de rellotgeria.

El volcà Vesuvi és una força devastadora de la natura de la qual es té constància de tres grans erupcions al llarg de la historia: la del 1780 abans de Crist, al final de l’edat del bronze; la produïda l’agost de l’any 79 després de Crist, que va ser extraordinàriament violenta, atès que  a més de sepultar la ciutat de Pompeia causant 25.000 morts, va destruir la veïna ciutat d’Herculà. L’última erupció del Vesuvi va tenir lloc el 1944. Quan serà la propera? És una gran incertesa per als geòlegs i vulcanòlegs, però no pas el fet que del cràter del volcà emanen columnes de gas, un senyal que certifica que una gran pressió de magma s’està acumulant sota la superfície i per tant que s’està coent una catàstrofe de dimensions incalculables.

Venècia submergida

Venècia, situada a l’extrem nord-est d’Itàlia està sofrint des de fa anys les conseqüències d’un fenomen geològic conegut com a subsidència, que es tracta de la manca de consistència del llit marí sobre el qual es troba assentada la ciutat dels canals, la qual cosa fa que s’estigui enfonsant progressiva i inexorablement. Això provoca que Venècia quedi inundada cada any per la pujada de les marees, conegudes amb el nom d’Aqua laguna, a la qual s’hi afegeix l’augment del nivell dels mars provocat per l’escalfament global.

Venècia és una ciutat disseminada en diverses illes, un punt de coincidència amb Nova York. L’illa de Murano és la més famosa per albergar la fàbrica on es produeix el que està considerat el millor vidre del món. La ciutat dels canals és famosa pels carnavals i pel Festival de cinema.

* Text original.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *