El perquè del triomf de la ultradreta europea


Foto: Robert Driese

El dia 10 d’octubre d’aquest any, els mitjans de comunicació van donar per a mi una notícia decebedora (però esperada). El partit ultraconservador UKIP (Partit de la independència del Regne Unit) va aconseguir per primera vegada (des de la seva fundació al 1993) un escó al Parlament britànic.

Ja sé que molts poden pensar: per què em preocupa tant aquesta notícia internacional? Doncs perquè aquest cas no està passant només al Regne Unit, està passant a: França, Grècia, Holanda, Suïssa, Finlàndia … I a mi els extrems sempre m’han fet por, tant si són de dretes com d’esquerres, però en el cas de la Unió Europea és l’extrema dreta qui ara mateix té el protagonisme.

La causa que aquests partits ultraconservadors estiguin tenint uns resultats d’allò més exquisit es pot arribar a resumir en una sola paraula: crisi. Això és, la gent té tanta desesperació i tant anhela tornar a portar una vida estable, que arriben a tenir tal depressió que arriben gairebé a la bogeria. I un cop arribat a aquest punt, comencen a buscar culpables de la seva situació: la immigració, per haver robat els seus treballs, i la Unió Europea, els ha estat enganyant des del primer dia. En això de la Unió Europea estic d’acord, però no culpo la Unió sinó els que han portat les regnes de la Unió des de la seva fundació. En canvi, l’extrema dreta ho fa més per patriotisme nacionalista.

A la gent que els vota els entenc perfectament per les seves situacions tan horroroses, però que també (encara que sigui de tant en tant) pensin qui va ser Adolf Hitler, un ultraconservador que va ser triat democràticament i després va arribar a ser el màxim responsable de milions de morts i assassinats, des del seu triomf fins la seva mort (o millor dit, la seva desaparició). I després, que sàpiguen que tant a l’UKIP com a molts altres partits d’ultradreta europea: Front Nacional, Alba Daurat, Partit Popular Suís … també se’ls estan triant amb la democràcia per davant.

*Text original en castellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *