El Nadal, una felicitat o una falsedat?

Foto: Christy Thompson (Freeimages)

Ja hem arribat al mes de novembre, i ja queden menys de dos mesos per a les festes de Nadal, una de les celebracions més tradicionals que existeixen.

El perquè decideixo escriure sobre el Nadal és per aquesta radicalitat que té la gent a opinar sobre aquesta tradició. Que concretament són només dos tipus de criteris, que són: els que diuen que el Nadal transmet felicitat i alegria, i els que diuen que és una falsedat i una manipulació de l’alt consum.

Però suposo que hi ha una altra gent com jo, que hem decidit agafar una tercera via sobre aquest assumpte per analitzar bé què és el que aporten de bo i de dolent aquestes festes.

Jo, en ser ateu, no crec per a res en el Nadal, però, tot i així les he celebrat tots els anys de la meva vida sense que ningú m’hi obligui. La raó de la gent com jo, que celebrem el Nadal sense arribar a creure’s res sibre ell, es deu a que en aquestes dates fem coses que no fem la resta de l’any. Com per exemple: menjar torró i els altres menjars tradicionals del Nadal o veure familiars que poques vegades veus a l’any. I també perquè creiem que ningú li fa un regal a ningú, excepte si és Nadal o és el seu aniversari. I perquè ningú celebra res, menys els dies que ja estan indicats en els calendaris: la castanyada/ Halloween, la revetlla de Sant Joan, el carnaval … i lògicament els aniversaris que van a part (això sempre amb algunes excepcions).

Les coses necessàries que aporta el Nadal són: diversos llocs de treball ja que el consumisme, segons ciències socials, és un dels cinc sistemes econòmics que existeixen per crear una economia estable. Però la raó més per la qual el Nadal mereix la pena existir és pel seu esperit que són els nens/es, ja que són els que realment esperen impacients tot l’any a què arribin.

El dolent que té aquesta festa tradicional, està en el que et deixis manipular per l’alt consum i compris molt més del compte, i per aquests nens que viuen en l’extrema pobresa. Que no poden somiar amb el Nadal perquè han de veure cada dia la realitat repugnant d’aquest món.

Ja només puc dir que per a mi el Nadal és estrictament absurd com totes les festes tradicionals, però estrictament necessàries.

*Text original en castellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *