UPyD i Ciutadans, dues ànimes bessones?

Durant els últims anys s’han arribat a donar a llum molts nous partits polítics, com: Podemos, EQUO, Movimiento RED, Vox, Guanyem i un llarg etcètera. Els casos que jo vull concretar és el de UPyD (Unión Progreso y Democracia) i Ciutadans, que són dos partits nous però una mica més veterans que els anteriors esmentats.

Una de les causes per les quals he decidit escriure sobre aquests dos partits és perquè la gent no sap molt bé si són d’esquerres o de dretes. Crec que ells tampoc ho saben en aquests termes, i no semblen donar-li gaire importància, però sí que saben que ambdós s’anomenen “socioliberals” (un punt entremig de la socialdemocràcia i el liberalisme). Per aquesta regla, si és cert el que diuen ser, en teoria no són ni d’esquerres ni de dretes, són centralistes, encara que per la seva gran demostració d’amor cap a la pàtria espanyola, algunes veus han arribat a considerar-los d’ultradreta, encara que ells afirmen que el patriotisme no té perquè ser similar al feixisme.

El motiu que es facin dir socioliberals té la seva explicació. Des de la transició del 77, suposadament, a España ens han manat àmpliament els socialdemòcrates per part del PSOE i els liberals per part del PP. I ja que últimament els habitants d’Espanya estan farts de que manin els mateixos de sempre, podríem dir que l’alternativa que ens ofereixen UPyD i Ciutadans és fer un govern que posseeixi les virtuts de les dues grans forces polítiques (PP i PSOE). Això, més o menys, pot tenir la seva lògica pels antics càrrecs que tenien els actuals líders d’UPyD i Ciutadans. Rosa Díez (portaveu i cofundadora d’UPyD) va estar a la militància del PSOE des de 1979 fins al  2007, amb el qual va arribar a ser diputada foral de Biscaia, parlamentària del Parlament Basc, consellera del Govern Basc (1991-1997) i europarlamentària (1999-2007). Mentre que Albert Rivera (president de Ciutadans), segons va informar el Periódico de Catalunya l’any 2003, va ingressar a les Joventuts del PP i hi va romandre afiliat durant tres anys, en un període anterior a la fundació de Ciutadans. Tant Rivera como la resta del seu partit desmenteixen aquesta informació.

Últimament s’havia parlat molt en els mitjans de comunicació que podrien fer una gran coalició els dos partits. Cosa que em sembla bé, pel bé d’ells mateixos, ja que em semblen dos partits idèntics. Podrien obtenir una bonica suma de vots, sobretot d’aquells que diuen aquesta frase: Jo no sóc d’esquerres ni de dretes, jo sóc espanyol.

Però segons els últims titulars, Albert Ribera ha mencionat que tira la tovallola en això de formar coalició amb UPyD. Diu que és una història que dura des de fa set anys (concretament quan es va fundar UPyD) i que mentre Rosa Díez estigui a la directiva li sembla impossible formar coalició. Crec que Rivera ha fet bé, un home de 35 anys com ell no crec que hagi de formar coalició amb una dona de 62 anys com Rosa Díez, ja que a ella no se la pot considerar renovació política quan porta més de trenta anys en ella. En definitiva, si ha d’haver-hi una coalició entre UPyD i Ciutadans abans s’haurà de retirar Rosa Díez i que entri algú jove a UPyD amb carisma i disposat a formar aliances.

* Text original en castellà.

Fotos: wikipedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *