EL SOMNI D’UN NOBEL DE LA PAU

El passat 14 d’octubre es van complir 50 anys del lliurament del Premi Nobel de la Pau a Martin Luther King a Oslo, la capital de Noruega.

Martin Luther King va néixer el 15 de gener del 1929 a Atlanta, capital de l’Estat nord-americà de Geòrgia, en el si del matrimoni format pel pastor Martin Luther King i Alberta Wilson. La seva extraordinària intel·ligència va fer que Luther King avancés dos cursos durant la seva formació acadèmica

Després de llicenciar-se el 1954, Luther King va fer-se càrrec de l’església Baptista al mateix temps que es va erigir en el líder del Moviment pels Drets Civils dels Ciutadans Afroamericans, que tenia per objectiu lluitar contra la segregació racial que imperava als Estats Units, especialment als estats del sud-est, com són Alabama, Mississipí o Louisiana.

El 1955 va tenir lloc un fet que va marcar un punt d’inflexió en la lluita contra la segregació racial, quan a Montgomery, la capital d’Alabama, Rosa Parks es va negar a cedir el seient que ocupava a l’autobús en què viatjava a un passatger blanc. Aquest gest va ser interpretat per la policia local com un acte de rebel·lia, per la qual cosa Rosa Parks va ser detinguda. La reacció de Martin Luther King davant aquell abús no es va fer esperar i es va traduir en un boicot a l’empresa municipal d’autobusos de Montgomery.

El 1959, el líder  del Moviment pels Drets Civils dels Afroamericans va viatjar a l’Índia per reunir-se amb Mahatma Gandhi, amb qui compartia la filosofia de la no-violència i desobediència a l’autoritat.

El moment àlgid en la trajectòria de Luther King va arribar el 28 d’agost del 1963, quan en liderar la marxa sobre Washington va pronunciar la seva frase més cèlebre: “Jo tinc un somni” davant de les 250.000 persones que s’havien congregat al Lincoln Memorial de la capital nord-americana.

El fatídic final de Luther King va arribar el 4 d’abril del 1968, quan va acudir a Memphis, Tennessee, en suport dels treballadors del servei de recollida d’escombraries, que es trobaven en vaga. El doctor King va morir assassinat d’un tret disparat per James Earl Ray, al motel Lorraine. Earl Ray va ser condemnat a 99 anys de presó, però va morir el 1998, 30 anys després d’haver comès el crim.

* Text original.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *