PENSAR A CONTRACORRENT

Al llarg de la historia, hi ha hagut alguns personatges il·lustres que han vist el món i l’univers que els envoltaven de manera diferent a com ho feia la societat contemporània en què van viure.

Aquest seria el cas de Galileu Galilei, cèlebre astrònom italià, descobridor dels quatre satèl·lits més grans que orbiten al voltant de Júpiter (Cal·list, Europa, Ganimedes i Ió), va plantejar la revolucionària i controvertida teoria, segons la qual, la Terra girava al voltant del Sol, que contradeia la creença generalitzada que afirmava que la Terra era el centre de l’univers, coneguda com a geocentrisme. Però el que menys va agradar als coetanis de Galilei va ser que el científic descobrís unes taques a la superfície del Sol, que són erupcions, ja que existia la concepció que el Sol era un astre immaculat. Per totes dues idees, Galileu Galilei va ser condemnat a reclusió perpètua per la Santa Inquisició l’any 1633.

Un cas semblant al de l’astrònom italià, va ser el d’Alfred Wegener, meteoròleg i geòleg alemany que l’any 1915 va exposar la seva teoria, coneguda com a Deriva Continental, segons la qual, els cinc continents, tal com els coneixem avui dia, han anat evolucionant a partir d’un supercontinent anomenat Pangea, que es va dividir en dues meitats conegudes com a Lauràsia i Gondgwana, que es van anar fragmentant fins adquirir l’aspecte actual, però en aquella època la societat donava per cert que els continents havien tingut sempre la mateixa fisonomia amb què els coneixien, motiu pel qual a Wegener se’l va prendre per boig.

En tots dos casos, el queda clar és que la societat no ha tendit mai a acceptar una idea, teoria o concepció contrària al que està preestablert, o el què és el mateix, només val el pensament únic, que implica la màxima de “si no penses com jo, és que estàs en contra meu”, i cal ser tan ample de mires com sigui possible per poder entendre el món i l’univers que ens envolta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *