DANYS COL·LATERALS

El passat 7 de maig es van complir exactament 100 anys de l’enfonsament del transatlàntic R.M.S Lusitania, 3 anys després del naufragi del llegendari Titanic.

El Lusitania va ser un vaixell dissenyat per l’enginyer Leonard Peskett i construït a l’armador de la constructora naval John Brown & Company a Clydebank, Escòcia. El Lusitania era un colós de 240 metres d’eslora (longitud de proa a popa) i 44.060 tones, que tenia un germà bessó, el Mauretania.

L’R.M.S Lusitania va salpar del moll 54 del port de Nova York rumb a Liverpool amb 1959 passatgers a bord, entre els quals destacaven personatges de rellevància en aquella època com Alfred G. Vanderbilt. La premsa americana va emetre un comunicat advertint del risc potencial que suposava navegar per aigües en conflicte bèl·lic, atès que tot això va ocórrer durant el transcurs la Primera Guerra Mundial.

Va ser el 7 de maig del 1915, quan el Lusitania navegava davant les costes d’Irlanda, que un submarí alemany U20 va disparar dos torpedes contra el transatlàntic, que en va provocar l’enfonsament, el qual es va saldar amb un balanç de 1198 morts i 761 supervivents.

Una tragèdia com la del Lusitania va tenir lloc el març del 1916 amb el naufragi de l’Essex, el vaixell que solcava les aigües del Canal de la Mànega, a bord del qual, viatjava el compositor Enric Granados amb la seva dona Amparo, tot tornant de Nova York, on el pianista havia interpretat l’obra Goyescas davant el llavors president dels Estats Units, Woodrow Wilson.

La lectura que se’n podria fer d’aquests dos successos és que en totes les guerres els que en surten més mal parats no són els soldats que les lliuren, sinó els pobres civils que no hi tenen res a veure, perquè com diria el genial Miguel Gila “Per què li han donat a la senyora Amparo si no és de la guerra?” i és que els plats trencats del sense-sentit i la barbàrie humana, sempre els acaben pagant els més innocents. En definitiva, danys col·laterals.

*Text original

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *