ESCAC I MAT AL COMERÇ HISTÒRIC

En els últims temps, Barcelona està assistint a una sangria de tancaments d’establiments emblemàtics que han deixat empremta en diverses zones de la ciutat. Els motius de la desaparició d’aquests negocis són diversos, com ara la impossibilitat davant la qual es troben els propietaris per fer front a l’augment en el contracte de lloguer del local que l’alberga, com és el cas del colmado Quílez, ubicat a la Rambla de Catalunya.

Una altra causa seria el tancament per jubilació, quan la descendència del propietari no vol heretar el negoci familiar, cas en què s’emmarcaria El Ingenio, una botiga centenària (va ser fundada l’any 1838), ubicada al número 2 del carrer de Rauric, a l’interior de la qual s’hi pot trobar un ampli ventall d’articles per a festes, des de caps-grossos, disfresses, accessoris o fins i tot titelles, així com un assortiment d’estris per a espectacles de màgia.

Un factor que també pot influir en el cessament d’un establiment és l’especulació immobiliària, un fenomen al qual ha hagut de fer front Oblit Baseiria, qui regenta des de 2007 Casa Anita, llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil, que es troba al número 14 del carrer de Vic, en un edifici que precisament ha estat comprat per una empresa que ha vingut pressionant Baseiria perquè traspassi el local, situació davant la qual la propietària d’aquesta botiga ha decidit recollir firmes dels veïns per evitar que l’establiment, que tot i ser força modern, resulta entranyable, acabi plegant veles.

Si l’Ajuntament de Barcelona seguís l’exemple del Govern de Portugal, que protegeix els establiments amb una singularitat arquitectònica com a patrimoni d’interès històric-cultural, com és el cas de la llibreria Lelo, a Oporto, s’evitaria aquesta dramàtica massacre comercial que no fa altra cosa que restar la personalitat del paisatge urbà de Barcelona, perquè els comerços són l’ànima de qualsevol barri, i encara més si es fan estimar per la seva gent.

* Text original.

Foto: wikipedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *