EL CAMÍ CAP A L’EUROPA D’AVUI

El 21 de novembre del 1990 va ser un dia transcendental a la història d’Europa, atès que va tenir lloc un esdeveniment decisiu com va ser la signatura a París la Carta que posaria punt i final a la Guerra Freda després de 43 anys de tensió política, diplomàtica i militar entre la URSS i els Estats Units. El document va ser ratificat pel president dels Estats Units, George Herbert Bush; i el de la URSS, Mijaíl Gorbachov, a més dels governants de 30 països, i va significar l’acta de defunció del Pacte de Varsòvia, organisme creat el 1955 i que agrupava els països de l’Est.

La fi d’un model polític i econòmic obsolet

Un mes abans dels acords de París, a l’octubre, la RDA i la RFA s’havien fusionat en l’Alemanya única  ―la que coneixem avui dia― governada pel canceller Helmut Köln. Aquesta reunificació va suposar l’entrada a l’antiga República Democràtica de productes de companyies d’occident; la qual cosa va enderrocar l’antic model socialista-comunista per a abraçar el capitalisme.

El despertar del canvi

El final de l’Europa del Pacte de Varsòvia havia començat el 1989, any en què es van produir revolucions als països membres d’aquesta organització com són Hongria, Txecolslovàquia, la Polònia de Lech Walesa, la de la RDA ―que va culminar amb la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre― o la de Romania, que va portar al dictador Nicolae Ceausescu a ser executat el 22 de desembre d’aquell any.

Les últimes peces del trencaclosques europeu

El canvi cap a l’Europa actual no es va completar fins la revolució del mes d’agost del 1991 , que va sentenciar a l’antiga URSS  al desmembrament, sorgint així nous estats independents. Però el mateix 1991 va començar una cruenta guerra en diversos fronts a l’antiga Iugoslàvia que duraria fins el 1999. Amb els acords de Dayton, signats el 1995, es va posar fi al conflicte armat entre Sèrbia i Bòsnia-Herzegovia. Entre el 2001 i el 2006, Europa va assistir al naixement d’una sèrie de repúbliques independents com són Bòsnia-Herzegovina, Croàcia, Sèrbia, Montenegro, Kosovo, Eslovènia i Macedònia.  De la mateixa manera, Txecolosvàquia es va separar l’1 de gener de 1993 en el que es va conèixer com el divorci de la pell de vellut.

El club dels 28

Aquesta nova realitat geogràfica va comportar una completa reconfiguració dels mapes polítics d’Europa. L’Europa d’avui. Actualment, la Unió Europea està formada per 28 països membres, sent precisament Eslovènia la darrera incorporació al club.

Foto: Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *