EN MEMÒRIA D’UNA TOT TERRENY DE L’ESCENA

El passat 5 d’octubre ens deixava Ana Diosdado, actriu, escriptora i dramaturga als 77 anys asseguda a la butaca que ocupava a la seu de la SGAE. Nascuda a Buenos Aires el 21 de maig de 1938, Ana Diosdado ja portava ADN escènic a les venes, ja que era filla del matrimoni d’actors Enrique Diosdado i Isabel Gisbert, exiliats a l’Argentina arran de l’esclat de la Guerra Civil espanyola.

Amb 5 anys, Ana Diosdado va debutar sobre un escenari representant l’obra teatral que recreava la vida de Mariana Pineda de la mà de l’actriu Margarita Xirgu, qui fou la seva madrina.

Ana Diosdado es va iniciar com a escriptora amb la novel·la En cualquier lugar, no importa cuando, que va ser finalista del Premi Planeta el 1965. El 1969 va publicar Campanas que aturden.

El 1970 va realitzar la primera adaptació teatral d’un gran autor com va ser A mitad de camino, de Piter Ustinov. Després van seguir Knack (1973), d’Ann Jelicoe; La gata sobre el tejado de zinc caliente (1979), de Tenessee Williams; Casa de muñecas (1983), de Henrik Ibsen; i La importancia de llamarse Wilde (1994), basada en la novel·la El abanico de Lady Windermare, d’Oscar Wilde.

Ana Diosdado també va escriure obres pròpies com Olvida los tambores (1970); El Okapi (1972), ambientada en una residencia geriàtrica; Usted también puede disfrutar de Ella (1973), una punyent sàtira sobre la societat de consum; Los ochenta son nuestros (1988), adaptació de la seva novel·la homònima escrita dos anys enrere o la seva darrera obra El cielo que me tienes prometido, estrenada aquest mateix any.

Guions de televisió

Per a la televisió, Ana Diosdado va ser guionista i protagonista dues sèries dirigides per Pedro Masó com van ser Anillos de oro (1983), ficció en la qual l’actriu interpretava una advocada matrimonialista en una època en què feia dos anys que s’havia aprovat la llei del divorci; i Segunda enseñanza (1986), en la qual Diosdado encarnava una professora d’institut que va donar a conèixer joves valors com van ser Jorge Sanz, Maribel Verdú o Amparo Larrañaga.

La dilatada carrera professional d’Ana Diosdado ha donat per a molt. Les meves més sentides condolences per aquesta tot terreny de l’escena.

Foto: 20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *