VEU I VOT A LA INCLUSIÓ SOCIAL

El proper 2 de juliol tindran lloc les eleccions a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) que sota l’eslògan “participa, decideix, transforma” es decidirà quins seran els representants de les persones amb diversitat funcional. Per aquest motiu, el passat 11 de maig es va celebrar al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona l’acte de presentació de candidatures de les diferents entitats agrupades dins de l’IMPD. La seva presidenta i tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortíz , va ser l’encarregada d’obrir l’acte.

UNA DELS NOSTRES, A ESCENA

Montserrat Vilarrasa, redactora de la revista digital Exit21 i membre de l’Assemblea de Drets Humans de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) , va ser la primera candidata en sortir a la palestra per a exposar un programa electoral sustentat sobre sis pilars fonamentals:

  1. El dret a l’escolarització en centres educatius ordinaris per a tots els nens i nenes.
  2. La integració laboral en empreses ordinàries per a totes les persones independentment de si tenen o no alguna discapacitat.
  3. Treballar pel dret a vot per a les persones amb discapacitat.
  4. Lluitar contra l assetjament o discriminació per la condició de persona amb discapacitat.
  5. Conscienciar la societat en general i els mitjans de comunicació en particular per a que dispensin a les persones amb diversitat funcional un tracte respectuós i inclusiu, evitant els tòpics i els conceptes erronis.
  6. Defensar el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a viure independents.

OBJECTIU: CANVIAR EL XIP

Les diverses entitats que participen a les eleccions de l’IMPD van presentar els seus programes per boca dels seus respectius portaveus com Edgar Vinyals, de la Federació Salut Mental Catalunya, qui va declarar la intenció de denunciar la injustícia i la marginació. María Jesús Peláez va parlar en nom de l’ AMMBAR (Associació de Malalts Mentals de Barcelona). En el seu torn de paraula, Carmen Chamorro va reivindicar l’accés als serveis bàsics en referència als articles 30, 34 i 36 del codi de sensibilitat inherent a les persones amb discapacitat sensitiva.

SOCIETAT IDEAL

Carlos Sepúlveda, representant del Col·lectiu de Persones amb Esclerosi Múltiple, va esmentar en la seva intervenció el cas d’un professor de la Universitat de Sylicon Valley que va vaticinar que en un futur no gaire llunyà no hi haurà cap persona amb discapacitat de cap mena.

Per la seva banda, Jesús Grau , pertanyent a l’ASPACE (Associació Paràlisi Cerebral) va exposar davant els presents el model inclusiu laboral que s’aplica al Regne Unit i Noruega, pel qual una persona amb diversitat funcional està assistida per un orientador professional en una entrevista de feina .

PENTACANDIDATURA

La candidatura pel col·lectiu de persones amb discapacitat física va estar integrada per M. Carme Riu, Pilar Guinovart, José Miguel Esteban, Bertrand de Five i Emílio Suárez (membre de l’Associació de Dones no Estàndards) que van tenir cadascun el seu torn de paraula per exposar aspectes del seu programa com el servei de taxi porta a porta o la instal·lació d’ascensors en habitatges que no en tinguin (en són 19.000 a tot Barcelona).

DISCURS EN DIFERIT

A banda dels candidats a les eleccions que van participar a l’acte de l’Ajutament de manera presencial, hi va haver quatre persones que van oferir el seus respectius discursos a través d’un vídeo que, amb el lema “jo també faig BCN”  mostrava el seu dia a dia en el  qual parlaven amb la seva pròpia veu en “off”. Els protagonistes dels vídeos van se en Jordi, que treballa a Parcs i Jardins; l’Òscar, sord i cec; una mestressa d’educació integrativa, a més d’un altre vídeo que denunciava que la comunitat mèdica vegi les persones com a un diagnòstic.

Ramón Lamiel, gerent de l’IMPD va tancar l’acte de presentació de candidatures tot agraint la presència de tots els participants i assistents als qual se’ls va obsequiar amb una copa de cava.

MENYS ÉS MÉS

Tot i que les eleccions de l’IMPD del 2-JL no tinguin la mateixa dimensió mediàtica que les generals del 26-JN no han de ser menys importants, perquè cal donar veu i vot a la inclusió social.

One Comment on “VEU I VOT A LA INCLUSIÓ SOCIAL

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *