ARTISTES RERE EL SETÈ ART

En la industria del cinema, la feina més visible és la dels actors, directors o compositors de bandes sonores; però des dels albors del setè art, hi hagut uns professionals que també han contribuït a que les pel·lícules siguin atractives al públic. Aquests professionals a l’ombra són els artistes que han realitzat il·lustracions per a cartells de pel·lícules de diversos gèneres. Aquest és un ofici que majoritàriament va perdurar fins la dècada dels 90, quan va començar a proliferar la tecnologia digital i el Photoshop en la confecció dels pòsters amb els quals les productores cinematogràfiques promocionaven els seus films.

D’entre aquests artesans cal destacar quatre noms d’artistes contemporanis:

The gauntlet

FRANK FRAZETTA, L’ART DE LA COMÈDIA

Aquest il·lustrador, mort el 2010, es va especialitzar principalment en l’elaboració de cartells de comèdies. En el seu haver figuren treballs per a films del gènere dels anys 60 com El secreto de mi éxito, ¿Qué hay, Pussycat?, Míos, tuyos y nuestros o Hotel Paradiso, entre d’altres.

No obstant això, l’encàrrec més important que va rebre Frazetta va provenir de Clint Eastwood el 1977 per a la seva pel·lícula d’acció The gauntlet, que a Espanya es va comercialitzar sota el  títol de Ruta suicida.

Si bé en els pòsters de Frazetta per als films d’humor els personatges estaven representats en un estil més aviat caricaturesc, en el de Ruta suicida  els dos protagonistes, Clint Eastwood i Sondra Locke, hi apareixen amb un aire més seriós i impactant.

 

conan_el_barbaro_1982

RENATO CASARO, L’ESPECIALISTA DE L’ACCIÓ

L’artista italià va consagrar la seva trajectòria professional als cartells promocionals de les pel·lícules protagonitzades per estrelles com Arnold Scharzenegger (Conan el bárbaro, Perseguido…),  Sylvester Stallone (Encerrado, Máximo riesgo…), així com les de la parella formada per Carlo Pedersoli i Mario Girotti, més coneguts per Bud Spencer i Terence Hill (Le llamaban Trinidad, Banana Joe, Dos super polis…)

Blade Runner US One Sheet Linen-backed

JOHN ALVIN, CREADOR DE FANTASIA

Aquest il·lustrador ha treballat al servei de productores com New Line, Warner Bross, Lucasfilms o Disney. Seves són les obres publicitàries de pel·lícules de Mel Brooks com Sillas de montar calientes, El jovencito Frankenstein o La loca historia de les galaxias.

Steven Spielberg va comptar amb Alvin per a realitzar les il·lustracions d’ E.T., El imperio del sol o Jurassic Park. A l’artista cal atribuir-li els cartells de Blade Runner, El chico de oro, Willow, Batman, Batman returns i Batman forever, entre d’altres; a més de les representacions artístiques d’ Star Wars, Alien o Depredador.

Indiana Jones y la ultima cruzada

DREW STRUZAN, IL·LUSTRADOR FORA DE SÈRIE

Va ser durant anys l’il·lustrador de capçalera de George Lucas, autor de la sagues Star WarsIndiana Jones. L’estil de de l’artista en l’elaboració dels pòsters de totes dues sèries cinematogràfiques consisteix en conjuntar els rostres dels personatges principals en diferents mides, en funció de la importància que hi tenen.

Una pel·lícula espanyola que té l’honor d’haver estat publicitada amb un pòster d’idèntic estil, també obra de Drew Struzan, és Torrente 3: el protector.

L’artista també és el responsable de les imatges comercials de la trilogia de Regreso al futuro, la sèrie fílmica Loca academia de policía, Cocodrilo Dundee o El príncipe de Zamunda, en les que els protagonistes hi apareixen retratats de cos sencer.

L’últim cartell que l’il·lustrador va realitzar va ser el de l’última entrega de la saga de l’aventurer encarnat per Harrison Ford, Indiana Jones y el reino de la calavera de cristal l’any 2008.

Aquests artistes que han contribuït a que espectadors de diverses generacions somiessin amb l’estrena de pel·lícules que els transportaven a móns de fantasia mereixen més reconeixement perquè han fet que el setè art encara sigui més art.

*Text original

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *