Una llibertat no adquirida

M’agradaria parlar-vos de la incapacitació i més concretament del tutor. Crec que seria interesant poder valorar més els drets i les llibertats de la persona incapacitada perquè augmenti la seva autonomia i no limiti la possibilitat de creixement personal, social, cultural…

La presa de decisions del tutor no ha de condicionar les llibertats de la persona incapacitada. El tutor hauria de ser més imparcial, mirar-s’ho més fredament  i no implicar-se emocionalment. Per això crec que hauria de ser una persona preparada professionalment i no un familiar.

Abans de prendre les llibertats a una persona hauria d’haver un procés exhaustiu i rigorós on es valorés individualment cada cas per poder determinar què pot fer i què no aquell individu en aquell moment. I dic en aquell moment perquè no es pot limitar la seva capacitat de superació.

Amb esforç tot és possible

Amb l’esforç del dia a dia i proposant-te uns objectius amb una ajuda consensuada, la persona incapacitada pot acabar demostrant que es pot valdre per si mateixa. Conec un cas d’una persona amb una discapacitat intel·lectual que de petit li van dir que mai no podria llegir ni escriure. A dia d’avui és una persona exemplar pels seus coneixements adquirits amb la lectura. I puc afirmar que és ell qui més ens ajuda a la redacció d’Exit21.

Crec que una persona té el dret a poder-se equivocar i tenir l’opció a poder aprendre sense que ningú determini les possibilitats que té. Ha de ser la pròpia persona la que decideixi el que es veu capaç de fer i el que no, fent un autoconeixement personal, sincer i constructiu. I que si ho desitja, té el dret a sol·licitar una ajuda per poder treballar allò que vol resoldre o realitzar.

*Text original

2 Comments on “Una llibertat no adquirida

  1. Hola Albert estoy de acuerdo con tu comentario el que has escrito, deberían no meterse tanto en los derecho de las personas y a parte dejarles un espacio para que se puedan equivocar como cualquier ciuadano, todos tenemos fallos en nuestras vidas y si te caes poder levantarte por tus propios medios sin que nadie tenga que decidir por ti, ni por nadie. Solo espero que eso que comentas de poder cambiar estos papeles de las incapacitaciones algun dia se pueda modificar y que las personas puedan vivir en libertad, un beso muy grande y esperemos que se cumplan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *