La rumba és poderosa

A les terrasses dels bars de l’Hospitalet sentia la rumba i m’agradava perquè era alegre. Els meus pares que eren de pobles d’Andalusia i Extremadura em van inculcar la passió per la rumba. A casa meva s’escoltava Ràdio TeleTaxi on sonaven cançons com “Barcelona és poderosa”.

La rumba catalana la va desenvolupar la comunitat gitana a la ciutat de Barcelona en els anys 50. Concretament, va néixer a les comunitats de gitanos catalans del barri de Gràcia, el Raval i Hostafrancs. És un gènere musical que combina la rumba flamenc amb ritmes cubans i rock & roll. Veus i palmes acompanyen a la guitarra espanyola.

Un dels rumberos més importants va ser Pedro Pubill Calaf, més conegut com Peret. Les cançons que més m’agraden d’ell són Una llàgrima (versió d’un vals del mestre Monreal), Assaborint, El gitano Antón, Tracatrá i Borriquito. Aquesta última va coincidir amb el boom del turisme a Espanya i es va popularitzar molt.

També hi ha altres cantants que canten rumba com Lolita Flores, Estopa o Els Chichos; i d’altres que fan rumba fusió com Ojos de Brujo, Melendi o Muchachito Bombo Infierno, entre d’altres.

M’agradaria esmentar també a Peret Reyes, Candeli, un noi amb Síndrome de Down denominat el príncep de la rumba. Fa temps li vam fer una entrevista a EXIT21 molt recomanable.

Us aconsello escoltar rumba als matins per començar el dia amb alegria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *