40 ANYS ACOMPANYATS PER LA FORÇA

Aquest 25 de maig del 2017 es compleixen 40 anys de l’estrena mundial de La guerra de les galàxies, film que va marcar un abans i un després en la història del cinema en general i en el gènere de la ciència-ficció en particular.

FENOMEN DE MASSES

La guerra de les galàxies va arribar a les pantalles d’arreu del món el 25 de maig del 1977 (a excepció d’Espanya, on no es va comercialitzar fins el novembre d’aquell any) amb una campanya promocional com no s’havia vist fins aleshores. Va ser la primera vegada en la història del cinema en què tota una legió d’assistents a la primera projecció de d’una pel·lícula vestits dels personatges que hi apareixien.

ESTRELLES EMERGENTS

La guerra de les galàxies va suposar l’impuls a la fama d’un elenc d’actors gairebé desconeguts com Harrison Ford, com a Han Solo; la malaguanyada Carrie Fisher, en el paper de la princesa Leia Organa o Mark Hamil, qui va donar vida Luke Skywalker, l’últim cavaller Jedi.

UN UNIVERS QUE S’EXPANDEIX MÉS ENLLÀ DE LES PANTALLES

L’obra mestra de Geroge Lucas (ja havia dirigit Harrison Ford quatre anys enrrere a American grafitti) va acunyar el terme merchandising, referent a al comerç paral·lel d’un ventall de productes de tot tipus relacionat amb el film (pòsters, rèpliques miniaturitzades dels personatges i naus…), a més de generar tota una subcultura.

EN UNA GALÀXIA MOLT, MOLT LLUNYANA…

Sota el subtítol d’Una nova esperança, la trama de la Guerra de les galàxies s’inicia amb una parrafada que resa: “Ès un periode de guerra civil. Naus atacant des d’una base oculta…”. Tot seguit es mostra Tatooine, planeta natal de Luke Skywalker, un jove granger criat pels seus oncles, Lars i Beru. Allà, gràcies a un missatge hologràfic guardat a la memòria del droide R2-D2, troba Obi Wan-Kenobi (Alec Guiness), l’últim representant de la nissaga dels cavallers Jedi. Tots quatre, incloent-hi el droide de protocol C3-PO, s’embarquen en una aparentment atrotinada nau espacial anomenada Falcó Mil·lenari, propietat del mercenari Han Solo. El pelut company del caça-recompenses és el Wookie Chewbacca, sota la pell del qual s’amagava l’actor Richard Meyhew. La missió per la qual és contractat Solo consisteix a rescatar Leia Organa, líder de l’aliança rebel que té en el seu poder els plànols hologràfics de l’estació de combat anomenada Estrella de la mort. La instal·lació destructora de sistemes galàctics es troba sota el comandament del sinistre Darth Vader (amb el cos de David Prowse i la veu de James Earl Jones en la versió original), que té la princesa Leia d’hostatge. L’estrella de la Mort acaba sent destruida per Luke Skywalker amb un dispar certer que arriba fins al reactor de l’estació de combat.

LA HISTÒRIA CONTINUA

Tres anys després de La guerra de les galàxies, el 1980 va arribar als cinemes la primera seqüela de la trilogia clàssica titulada L’imperi contraataca, dirigida per Irvin Kershner. En ella es descobreix el parentiu que uneix Luke Skywalker amb Darth Vader i Leia Organa (pare i germana bessona, respectivament). A la trama hi apareixen nous personatges com Lando Carlrissian (Dee Dee Williams), amic de Han Solo, al qual entrega a Darth Vader; el caça-recompenses Bobba Feet i Yoda (amb la veu de Frank Oz a la versió original), l’últim vestigi de l’ordre Jedi. El jove Skywalker viatja a Dagobah, el planeta pantanós on viu recluit el poderós ésser verd per a que l’ensinistri  en les arts Jedi, atés que el mestre Kenobi havia estat mortalment derrotat per Darth Vader en un duel amb sabres làser a l’Estrella de la Mort.

LA PAU ARRIBA A LA GALÀXIA

El 1983 es va estrenar l’últim episodi (el sisè en l’ordre cronològic segons la història) de la trilogia clàssica titulat El retorn del jedi, de Richard Marquand. L’entrega  de la saga Arrenca quan Leia Organa, feta esclava de l’abominable Jabba el Hath, allibera Han Solo del seu letargi dins el bloc de carboni que l’empresonava. Als dos personatges, clarament enamorats se’ls uneix Luke Skywalker, ja convertit en tot un cavaller Jedi. Tots tres es desplacen fins a la lluna boscosa d’Endor, habitada pel Ewoks, on hi es troba el generador de l’escut protecor que envolcalla la segona Estrella de la Mort, construida per l’Imperi galàctic. El clímax de la història arriba quan Lando Carlrressian, pilotant el Falcó Mil·lenari arriba al cor mateix de l’estació per a destruir-la des de dins. Mentres tant, per la seva part, Luke Skywalker s’enfronta al mentor de Darth Vader, Lord Sithius, contra el qual es rebela el tirà de l’armadura i el casc negre. Així s’assoleix l’ansiada pau i llibertat a la galàxia. La victòria, però té un preu: la mort d’un Darth Vader  mostrant la cara al seu fill, el qual es queda en companya dels esperits d’Obi Wan Kenobi, Yoda i Anakin Skywalker, qui esdevé l’encarnació del mal.

TOT TÉ UN PRINCIPI

El 1999, George Lucas va sorprendre propis i extranys en presentar la preqüela de la saga iniciada 22 anys enrrere, que sota el títol de L’amenaça Fantasma es presenta un Jove Obi Wan Kenobi (Ewan McGregor) i el seu mentor, Quai Gon Jin (Liam Neeson). En avariar-se la nau en què viatgen a la seu de l’antiga república galàctica, mestre i dixeble van a parar al remot planeta Tatooine, on coneixen un Anakin Skywalker de nou anys (Jake Lloyd). Quai Gon està convençut que el petit  esclau és, segons la profecia, qui ha de portar l’equilibri a la força.

El 2002 va arribar L’atac dels clons, en la qual, per exemple es veu l’orígen de Bobba Feet o un adolescent Anakin Skywalker (Hayden Christiensen) s’enamora de la reina Amidala (Natalie Portman), amb la qual s’acaba casant d’amagat a Naboo.

A La venjança dels Sith (2005) assistim al naixement de Luke i Leia o a la conversió d’Anakin Skywalker en Darth Vader, el qual queda tan malferit en el combat contra Kenobi que se l’ha de recompondre artificialment com si fos un Robocop galàctic. Tanmateix el film relata cóm la república galàctica s’ensorra per donar pas a l’Imperi, així com també es revela l’autèntica identitat del canceller Palpatine: Darth Sithius.

PLANETES TERRENALS

Els móns de fantasía que conformen la saga Star Wars estan recreats a partir d’escenaris naturals d’arreu del món. Així per exemple, l’entorn que veiem com Mos Spa de Tatooine és en realitat la localitat de Matmata, a Tuníssia o el bosc d’Endor, el parc nacional de Redwood (Califòrnia). Per a reproduir l’escenari del combat entre Anakin Skywalker i Obi Wan Kenobi, George Lucas va aprofitar per filmar l’erupció del volcà Etna, a Sicília. Altres localitzacio visualment alterades són el llac Como, a la frontera entre Itàlia i Suïssa o la plaça España de Sevilla (tots dos indrets simulen Naboo)

INFLUÈNCIES CINEMATOGRÀFIQUES

George Lucas es va servir de diversos referents cinematogràfics per construir el seu univers, entre els quals es troben les pel·lícules de samurais d’Akira Kurosawa, Ben Hur o Blade Runner.

Han transcorregut 40 anys des que es va iniciar un fenomen cinematogràfic que segueix vigent amb El despertar de la força o Roge one, aquesta última és una spin off de la sèrie. Que la força ens acompany.

*Text original

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *