POSADA DE LLARG EN VERS

El passat 19 de març, en vigilies de Sant Jordi, el centre Betúlia de les paraules i les lletres de Badalona va albergar l’acte de presentació del llibre Cant d’alzina. Es tracta d’una recopilació de poemes escrits per Bea Ruiz, redactora de la revista digital Èxit21, alguns dels quals es poden llegir al portal de l’FCSD. L’autora va estar acompanyada per la seva familia i gent del seu entorn més proper.

LA GÈNESI D’UN PROJECTE LITERARI

Durant  l’acte de presentació, Bea Ruíz va estar a la taula flanquejada per Joan Puche, fundador de l’editorial Pont del Petroli, responsable de la publicació del llibre, i de Marc Torrecillas, autor de les il·lustracions. Puche va encetar l’acte explicant cóm es va gestar l’obra. De cara a la diada de Sant Jordi del 2016, la periodista d’Exit21 va presentar un sèrie de poemes a l’artífex de l’editorial amb la voluntat de publicar-los en paper, però el procés que això entranya va obligar a ajornar el projecte per a l’any següent (per aquest).

ESTRET VINCLE ENTRE AUTORA I ARTISTA

A l’esquerra de Bea Ruíz hi havia Marc Torrecillas, autor de la imatge de la portada del llibre, qui va explicar que la relació amb la redactora d’Exit21 venia de lluny, atès que havia estat el seu monitor a l’esplai al que anava de petita. La idea d’il·lustrar la portada amb una aranya va ser un suggeriment que la Bea li havia fet a l’artista. Però quan l’il·lustrador  estava repassant els poemes, va trobar una referència a un llum suspès amb diversos braços, que també es coneix com aranya. Aleshores, a l’artista li va entrar el dubte de si es referia a un llum o a un insecte, raó per la qual va trucar l’autora per a confirmar-ho. I, efectivament es referia a l’aranya/insecte.

En acabar la intervenció de Torrecillas, a la sala del centre Betúlia es va il·luminar una pantalla on va aparèixer per videoconferència (no havia pogut assistir en persona a la presentació), l’alcaldessa de Badalona, María Dolors Sabater, per felicitar la Bea per la fita aconseguida.

Bea 1

RECITAL POÈTIC

En el següent bloc de l’acte, va arribar el torn de recitar alguns dels poemes inclosos a Cant d’alzina. Va començar la pròpia autora declamant  la peça titulada Temps de presentació, un poema escrit expressament pel dia de la presentació. A continuació, alguns dels membres de l’Agrupació Cultural Pont del Petroli (a la qual pertany Bea Ruíz) van delectar els presents recitant cadascun un poema: Elena Montes va llegir en veu alta Ciutadella vora el mar, Platea i Cançó de nines. Després li va tocar el torn a María Antònia Carbó amb Escalfor de flors. Marc Torrecillas va recitar Mel dolça de petons al cel. Tot seguit, va ser Toni Fortesa qui va pujar a l’estrada per declamar Fulles de tardor enamorada. El següent poema, titulat Romanç entre les vinyes va sonar per boca de Marçal Font i Espí. Per a finalitzar la ronda d’intervencions, Bea Ruíz va llegir els versos d’Els meus nins i Poema a Déu.

COLOFÓ FINAL

Per a posar punt final a la presentació de Cant d’alzina, l’autora va cridar, un per un, les persones que havien entonat els poemes per a fer-se la foto de grup. Tot seguit, Bea Ruíz va signar els exemplars del llibre a tots aquells assistents que n’havien comprat. Els versos creats per la periodista reflecteixen el seu ric i profund univers interior.

CIUTAT “PETROLITERÀRIA”

L’Agrupació Cultural Pont del Petroli i l’editorial homònima deuen el seu nom al fet que a la platja davant el barri del Progrés hi va existir un pantalà pel qual es descarregava el cru fins a una refineria, avui desapareguda. L’oleoducte va estar en actiu fins que el 1990 va caure en desús. L’ any 2001, però, l’Ajuntament de Badalona va anunciar la seva intenció de desmantellar la infraestructura. Aquesta decisió va mobilitzar fotògrafs, submarinistes i altres partidaris de salvar el que consideraven una icona de la ciutat que era ideal per a immersions. Com a fruit de la reivindicació, l’antiga conducció d’hidrocarburs va ser reconvertida el 2009 en un pont de formigó obert al públic. A la capçalera hi ha una escultura representant el símbol d’un licor tan genuïnament badaloní com és l’anís del Mono, atès que la destil·leria que el produeix es troba a la vora.

Entitats com Pont del Petroli i el centre Betúlia defineixen Badalona com una ciutat amb clara vocació literària, i la prova més evident es troba al si de l’equip de redacció d’Exit21.

*Text original

Fotos: Cristina Morales

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *