90 ANYS HAN PASSAT VOLANT

Aquest 28 de juny, el transport civil, tant particular com col·lectiu a Espanya, està de celebració. I és que, tot coincidint amb el 60è aniversari del llançament del Seat 600, la companyia aèria Iberia cumpleix 90 anys d’existència, fent un món cada cop més global i abastable.

L’ENLAIRAMENT D’UNA COMPANYIA INSIGNE

El 28 de juny del 1927, l’industrial basc, Horacio Echevarrieta, va fundar l’aerolínia Iberia, amb el suport de la companyia alemanya Lufthansa (nascuda el gener del 1926). No obstant però, el vol inaugural es va realitzar oficialment el 14 de desembre del mateix any entre Barcelona i Madrid. Entre els privilegiats que van gaudir de l’experiència, destacava el rei d’Espanaya, Alfons XIII. L’objectiu del dictador José Antonio Primo de Rivera, que aleshores governava Espanya, era que el monarca pogués ser testimoni del primer aterratje d’Iberia a l’aeroport madrileny de Carabanchel (avui anomenat Cuatro Vientos). El 1928, motivada pel creixement que experimentava, Iberia va adquirir tres aeronaus Rohrbach Ro VII Roland, propulsades per tres motors d’hèlix i amb una capacitat per a 10 passatgers.

El 1929 (any en què es va celebrar la segona Exposició Universal a Barcelona), va sorgir la companyia agregada CLASSA (acrònim de Concesionara de Líneas Aereas Subvencionadas Sociedada Anónima), a la qual Iberia va haver de cedir els avions de la seva flota. CLASSA va desaparèixer el 1931, arran de la proclamació de la Segona República, quan es va decidir prescindir de l’empresa subsidiària.

UNA EMPRESA CIVIL EN TEMPS DE GUERRA

El 1937, deu anys després de la seva fundació, Iberia va intervenir en la guerra civil espanyola, prestant servei al bàndol sublevat, a disposició del qual, l’aerolínia va posar avions model Dragon Rapide (construit per de Havilland) i Junkers 52, que va funcionar com a bombarder.

AEROLÍNIA EN EXPANSIÓ

El 1939, un cop acabada la contesa, Iberia va iniciar la seva expansió internacional, establint primer una ruta comercial amb Lisboa per després connectar amb Londres i París. El 1946 (dos anys després de la incorporació d’Iberia a l’Institut Nacional d’Indústria), la companyia aèria espanyola va operar per primer cop rutes transoceàniques amb el Brasil i l’Argentina, per a les quals es feia servir el model d’aeronau Douglass DC 4, de quatre motors d’èlix. La gran novetat en aquestes travessies va radicar en la introducció d’hostesses de vol. El 1954 Iberia va volar per primera vegada a Nova York, amb un avió més avançat: el Lockheed Constellation, la principal característica del qual radica en la triple ala guia el·líptica (les de la cua).

FLOTA MODERNITZADA

El 1961, Iberia va posar al dia la seva flota, adquirint avions d’última generació, com el Douglas DC 8, el primer propulsat a reacció, és a dir, amb motors de turbina.

El 1962, l’aerolínia va operar amb el model Caravelle (fabricat a França) per a les rutes europees. L’augment del trànsit aeri que Iberia va registrar durant la dècada dels 60, propiciat pel turisme forani, va empenyer l’empresa d’aviació espanyola a crear el 1970 el Pont Aeri Madrid-Barcelona en pro d’una major fluidesa en la frequència de sortides a tots dos costats del corredor. El mateix 1970, a la companyia aèria li va adquirir l’avió Boeing 747 (conegut com a Jumbo), el qual va estar en actiu en les rutes transcontinentals fins la seva retirada de la flota, el 2006.

 

AIRES DE CANVI

La Transició cap a la democràcia va fer que els directius de l’INI es plantejessin la necessitat de projectar una imatge internacional d’Espanya i per aquesta comesa, Iberia seria el millor ambaixador possible.

Durant aquest periode, concretament el 1981, l’aerolínia nacional va portar de tornada a Espanya el la famosa obra de Pablo Picasso, Guernika, “exiliat” al Museu d’Art Modern (MOMA), a Nova York.

El 1987, Iberia va estrenar el que fins a data d’avui és considerat com el sistema informàtic de venda de bitllets d’embarcament més gran del món, anomenat Amadeus, desenvolupat per l’aerolínia espanyola, juntament amb els seus socis Lufthansa i Air France. Entre els últims anys 80 i els primers 90, la flota d’iberia va ser objecte d’actualització amb l’adquisició dels McDonell Douglas MD, Airbus A340 i Boeing 757.

TURBULÈNCIES ECONÒMIQUES

La dècada dels 90 va començar amb el propòsit per part de l’INI de fomentar l’expansió d’Iberia. No obstant, però, la primera guerra del Golf Pèrsic, transcorreguda entre l’agost del 1990 i el gener del 1991, va provocar un daltabaix econòmic en el si de l’aerolínia espanyola. I és que el conflicte bèl·lic havia repercutit en el preu del petroli extret de l’Orient Mitjà. El 1992 (tot coincidint amb la creació de la filial Vivair), Iberia va esdevenir en el patrocinador oficial dels dos esdeveniments cabdals d’aquell any irrepetible: els Jocs Olímpics de Barcelona i l’Expo de Sevilla. El 1994, Iberia va dur a terme una estratègia consistent a adquirir companyies aèries de Llatinoamèrica, com Aerolíneas Argentinas, la veneçolana Viasa o la xilena Ladeco (absorbida per LAN aquell mateix any).

El 1994 també va venir marcat per la neccesitat de l’INI de treure Iberia del pou financer en què es trobava estancada. Per revertir la situació, el Govern espanyol va haver de recórrer a una injecció de capital a la companyia per evitar una possible fallida. El peatge que l’aerolínia va haver de pagar per a salvar-se, passava per la seva desvinculació amb les empreses d’aviació llatino-americanes, així com la incorporació d’Iberia, el 1999, al consorci Oneworld, del qual també formen part British Airways o American Airlines, entre d’altres.

LA UNIÓ FA LA FORÇA

El segle XXI va portar a Iberia nous reptes, com la privatizació l’aerolínia espanyola, arran de la qual el 2001 va sortir a Borsa. L’any següent, Iberia es va despendre de la seva filial Binter, la qual, amb base a Canàries, operava amb avions petits vols de connexió entre les illes que conformen l’arxipèlag . El 2006, va néixer Clickair, la branca low cost d’Iberia que expedeix targes d’embarcament via internet.

El 2008, Iberia va donar de baixa els últims i obsolets avions McDonell Douglas (absorbida per Boeing) MD-88. Clickair es va fusionar amb la seva gran rival Vueling. El 2009, Iberia va iniciar un procés de fusió amb la seva sòcia a Oneworld, British Airways, que es faria efectiva l’octubre del 2010.  La principal conseqüència d’aquesta alinança va ser la fi de la cotització en Borsa de totes dues aerolínes, el 2011, any en què va sorgir Iberia Express, una filial destinada a operar vols de curta i mtija distància .

En aquest nou context, Iberia va renovar el 2013 la seva flota, tot incorporant 8 aeronaus mode Airbus A330/300, al mateix temps que va renovar l’interior dels ja existents A340/600. Aquell mateix any, la companyia aèria va presentar en societat la seva nova imatge corporativa, en la mateixa línea que la que llueix British Airways al fusselatge dels seus avions.

El maig del 2017, Iberia ha estat pionera en introduir la cabina Premium Class, destinada  als vols  intercontinentals o transoceànics. Aquesta modalitat suposa un punt intermig entre les classes Turista i Bussines.

En l’actualitat, Iberia opera 119 vols amb destinacions repartides per 42 països d’arreu del món. D’ençà que Horacio Echevarrieta donés a llum la companya aèria estatal més insigne, han passat 90 anys volant, i mai més ben dit.

*Text original

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *