Dues entitats, un mateix debat

Diversitat funcional o discapacitat?

El passat dia 30 de maig vaig a anar a la tercera Comissió Executiva del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) on es va produir un debat sobre com s’hauria de denominar al col·lectiu de persones amb discapacitat.  Per a mi aquest debat no és nou perquè ja l’hem tingut a la redacció de la revista digital Èxit21 de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), de la que en sóc redactora. Els dos termes que es van posar sobre la taula van ser diversitat funcional i discapacitat.

En aquesta nova reunió del Consell Rector a part dels membres de sempre hi havia una persona nova, Neus Mora, que substitueix Pilar Genovart, que no podrà venir més per problemes de salut.

Llibres per pisos

En el primer punt vam llegir l’Acta de la sessió del 23 de novembre de 2016, que ens van entregar. Del que jo vaig dir aquell dia, consta a l’acta que vaig demanar que es reculli el compliment de la LISMI, la reserva de places a l’oferta pública de l’administració per persones amb discapacitat, ajuts per pagar els llibres a persones amb discapacitat intel·lectual i l’accessibilitat cognitiva intel·lectual per a tots. Aquí hi ha un error, que ja els hem demanat que solucionin: jo vaig demanar ajuts per pagar els PISOS, no els LLIBRES.

També consten les meves 3 propostes per invertir el pressupost participatiu de l’IMPD:

– Entrevistes a la revista Exit21 als membres del Consell Rector.

– Campanya publicitària de conscienciació sobre els drets de les persones amb discapacitat.

– Estudi sobre el cost de la discapacitat.  Per voluntat dels diferents membres es va fer extensiu a tots els tipus de discapacitat. (Carme Riu, representant de les persones amb discapacitat física, subscriu la proposta dimensionant bé el que es vol mesurar.)

Debat semàntic

En el segon punt vam treballar sobre el Programa d’actuació per a les persones amb diversitat funcional i amb discapacitat de l’Institut (PAM 2016-2019). Dolors Luna (representant de persones amb discapacitat visual) i Encarna Muñoz (representant de persones amb discapacitat auditiva) van portar les seves correccions fetes de casa. Se’ns va dir  a tots que hauríem de fer les nostres correccions del document. Van discutir entre tots si és millor Diversitat Funcional o Discapacitat.

Van haver opinions diferents. Els representants de la discapacitat física prefereixen la denominació de ‘diversitat funcional’. En la mateixa línia, els representants dels trastorns mentals proposaven ‘diversitat mental’. En canvi, els representants de la discapacitat visual no ho compartien. En aquest context, la redacció d’Èxit21 també ha realitzat aquest debat, fet que demostra que és un tema que està a l’ordre del dia.

Èxit21, un exemple de bones pràctiques

En el punt  de precs i preguntes es va informar que fer una revista física de l’IMPD, com s’havia demanat, surt massa car. Es va pensar en fer-la online. Llavors, Ramon Lamiel va dir que jo sóc experta en revistes i que fem molt bona feina a Exit21. Va animar a tots el membres del Consell Rector a venir a visitar com són les reunions de redacció d’Exit21 perquè, segons va dir, són un exemple de bones practiques i bona feina…

Amb això vaig marxar molt contenta!

*Text original

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *