TABÚ PARLAMENTARI

Hi ha temes que es poden parlar a l’hemicicle i d’altres no, per això em pregunto: per què es diu Parlament? Segons tinc entès es diu així (podeu buscar-ho al diccionari) perquè es pot parlar, debatre i votar de tot. I quan dic de tot, vol dir tot; no només dels problemes dels ciutadans, de l’atur o dels desnonaments. En aquest sentit, no puc entendre que jutgin membres de la mesa del Parlament per deixar debatre sobre la independència de Catalunya.

Cal recordar que els primers antecedents d’institució parlamentària catalana daten del 1283. És a dir, l’Edat Mitjana; mentre que Espanya ni existia aleshores.

Com tots sabeu, hem patit èpoques de dictadures espanyoles on lògicament no teníem Parlament ni Generalitat. Tots recordem amb gran entusiasme la frase famosa del president Tarradellas al tornar de l’exili: “Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!” Seria just dir que durant la transició vam perdre l’oportunitat de negociar un concert econòmic per Catalunya i així no anar tan escanyats econòmicament.

Pendents del Constitucional

El Parlament de Catalunya té 16 lleis pendents que el Tribunal Constitucional (TC) resolgui el recurs d’anticonstitucionalitat. El Parlament ha aprovat cinc lleis aquesta legislatura, com la de la pobresa energètica que ha acabat també al Constitucional.  Ara falta veure què passarà amb les tres lleis de desconnexió, però tot apunta que seguiran el mateix camí.

La tendència és jutjar, inhabilitar i portar al TC tothom que no pensa com el govern espanyol. D’això se’n diu judicialitzar la política i judicialitzar el Parlament de Catalunya.

Dins del Parlament hi ha la llibertat d’expressió dels parlamentaris inclosa la seva presidenta, Carme Forcadell, que és la persona que va permetre el debat al ple del Parlament de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent, contravenint una ordre directa del Constitucional.  La Fiscalia va presentar una querella contra ella per això. Trobeu just que estigui passant això? Això és llibertat d’expressió? En el cas que s’inhabilitin els membres de la mesa del Parlament, que passarà amb el procés?

Hi haurà un dia que s’aprovaran les tres lleis de desconnexió a través de lectura única per no donar-li avantatge al Govern espanyol perquè pugui recórrer al TC.  De moment, s’ha reformat el reglament de la cambra per facilitar la “desconnexió exprés”.

En la meva opinió aquests canvis son positius perquè  fomenten la llibertat d’expressió al Parlament que tant estimo.

*Text original

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *