Nou comissionat de Diversitat Funcional i Salut

Dimarts 23 de gener va ser la primera reunió de l’any 2018 del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). A la reunió ens van presentar Gemma Tarafa, nova comissionada de Diversitat Funcional i que alhora és també comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona. Tarafa ens va dir que pel canvi de Govern el Comissionat de Diversitat Funcional passarà a ser el Comissionat de Diversitat Funcional, Salut i Recerca.

Les reaccions dels demés membres del IMPD van ser dolentes. Es queixaven de que ajuntar les diferents discapacitats amb la salut és fer un pas enrere.

Jo vaig dir que les persones amb discapacitat intel·lectual no estem malalts. La Síndrome de Down no la patim, la tenim. En aquest sentit, vaig dir que Èxit21 ha creat unes recomanacions sobre com informar sobre la discapacitat intel·lectual.

Es va dir a Tarafa que dimiteixi i es tiri enrere aquesta associació entre discapacitat i salut. Se li va demanar una reunió per mirar d’arribar a un acord, perquè si no, tindria el col·lectiu de persones amb discapacitat en contra.

Encarna Muñoz, representant de les persones sordes, va dir que li semblava bé estar a prop de la salut per poder incidir-hi.  I va posar l’exemple que quan les persones sordes van al metge de capçalera sempre se’ls hi passa el torn perquè només les avisen per megafonia.

Gemma Tarafa va dir que la salut no és l’absència de malaltia; sinó que  és viure bé. Per tant, és diferent del model sanitari.  No és un comissionat de tasques sanitàries, sinó de salut.

Balanç del pressupost participatiu

A la segona part de la reunió, Ramon Lamiel, gerent de l’IMPD, ens va explicar els imports gastats del pressupost participatiu de 100.000 euros del 2017.

El més important és que ja es poden presentar propostes per al pressupost Participatiu del 2018.

Jo vaig preguntar si s’havia fet la campanya de conscienciació que vaig demanar sobre la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat.  Em van contestar que no s’ha fet perquè no vam dir com la volíem.

Tampoc s’ha fet la campanya de promoció de la renda mínima de ciutadania que també vaig demanar, perquè no depèn de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat.

Però si hi ha una cosa nova que ha costat 3.140 euros, que es la contractació d’hores d’assistent personal per a la persona representant de la discapacitat intel·lectual per tasques al Consell Rector.

Aquí jo vaig dir que el meu assistent personal per al IMPD i jo estem redactant un document sobre que necessito i com estem fent l’assistència. Ens van dir que quan ho tinguem els hi fem arribar.

Les altres coses que s’han fet són cedir-nos un despatx a l’IMPD per nosaltres, comprar material ortopèdic, campanya de llengua de signes, rehabilitació de dos habitatges de Casa Bloc per entitats i la contractació de cinc persones per tasques d’inspecció a comerços per 2017-2018.

En total s’han gastat 79,331,28 i han quedat per gastar 20.668,72.

Entrevistes a Èxit21

Per últim,  vaig comunicar que ja s’ha publicat a Èxit21 l’entrevista que vam fer a José Miguel Esteban, company vocal del Consell Rector. Abans de marxar vam tancar les properes entrevistes. La primera serà la que li farem a l’Emili Suárez.

*Text original

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *