Una tarda a la Model

Amb el grup d’amics de la Fundació Catalana Síndrome de Down solem fer diverses activitats durant la setmana, però la del passat cap de setmana serà irrepetible. Vam visitar la presó de la Model, que ha estat reconvertida en equipaments per a la ciutadania.

Aquesta visita ha estat molt més estimulant que anar a qualsevol altre museu de la ciutat, ja que ha estat una experiència única.

La curiositat per conèixer de prop el desconegut però sobretot descobrir com és des de les seves entranyes la presó més coneguda de Barcelona és el que ha fet aquesta visita una activitat molt enriquidora. A mi m’ha sorprès perquè ha estat la primera vegada que he trepitjat una presó.

203

El fet de passejar pels seus passadissos, veure les cel·les obertes al públic, el pati on els presos passaven les hores o el lloc en el que feien els vis-a-vis m’ha fet posar-me en la pell de cada un d’ells i reflexionar sobre la privació de llibertat.

La Model canvia de cara

A la Model li han arribat aires de canvi. La presó ha tancat les seves portes per obrir-se a la ciutadania. Abans de tancar, l’alcaldessa de la ciutat comtal, Ada Colau, va reunir centenars de veïns en una jornada lúdica per donar-li la benvinguda a una “vida nova“.

L’edificació ha deixat enrere el seu passat fosc per esdevenir un nou projecte ambiciós, atractiu, però sobretot obert per a tot aquell que vulgui visitar-la.

En el futur, es van a construir un centre educatiu infantil, pisos de protecció oficial, un gran parc i un espai de memòria històrica. Per tot això, podem dir que la Model canvia de cara.

Després de tres hores de visita jo m’he sentit part d’ella; això sí, en sentit figurat. I vosaltres, voleu sentir el mateix que jo i els meus amics? Doncs animar-vos a visitar-la, gaudir-la i conèixer una part de la història més sinistra de la nostra ciutat.

*Text original

Text i fotos: Francisco Marín

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *