A la pell de l’altre

Com soc jo? Una persona de cap a peus, amb la síndrome de Down (SD).  Per mi, la SD és un cromosoma de més o una alteració genètica.  I no ho visc com una limitació. Procuro fer les coses com qualsevol altra persona. Però de vegades em pregunto: algú sap com em sento?

Les persones que tenim la SD tenim sentiments. Quan m’assabento que hi ha persones que, per exemple, no els han permès entrar a un pub o allotjar-se en un hotel o no poden votar pel simple fet de tenir la SD, em sento trist. I vosaltres, com us sentiríeu?

Em sento trist i humiliat. I no només per la discriminació que això representa;  sinó perquè la societat s’ha deixat perdre l’oportunitat de conèixer-nos.  Estic convençut que si ens haguessin conegut una mica, no ens haurien posa’t pals a les rodes i ens haguessin deixat entrar o allotjar-nos.

“Us sentiríeu malalts?”

Us proposo un exercici: que les persones que no teniu discapacitat intel·lectual us poseu en la pell d’una persona amb SD. Com us sentiríeu? Estaríeu a gust amb el llenguatge discriminatori que encara avui dia s’utilitza? “Patiríeu” la SD? Us afectaria? Us sentiríeu malalts?

És així com ens sentim: tristos, dolguts i humiliats. Qualsevol discriminació posa en perill la nostra autoestima. Saber-se estimar a un mateix i posar-se a la pell de l’altre significa ser comprensiu i entendre què li pot passar a l’altre i acompanyar-lo en els mals moments.

Jo em preocupo quan veig que una altra persona està plorant o ho passa malament. Posar-se a la pell de l’altre, intentar comprendre’l i ajudar-lo no és tan difícil.

En definitiva, el que no vols que t’ho facin a tu, tu no ho facis als altres. Així de simple.

*Text original

2 Comments on “A la pell de l’altre

  1. em de seguir millorant per poder viure en una societat mes inclusiva i mes informada de tot el que ens envolta ja sigui bo o dolent per així esta mes cortits i poder afrontar la vida mes favorablement per a tots anims!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *