Una assemblea per deslligar la dignitat

Fa uns dies, em vaig estrenar com a entrevistador en EXIT21 fent una entrevista a Edgar Vinyals, representant de la salut mental en el Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Després de l’entrevista, vaig visitar juntament amb Vinyals, l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta, anomenada així com referència a la fundadora de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD).

Ja en l’Assemblea, Edgar Prat, el responsable d’aquest òrgan, em va ensenyar el llibre d’actes que recull les actes de l’any, i a cada acta s’escriu el dia de la sessió, els membres que van i una mica el que diu cada un d’ells.

El dia que jo vaig ser es van tractar els següents punts: votacions pendents, l’activitat de la Montse Vilarrasa a l’IMPD, visita d’Edgar Vinyals, les properes conferències a celebrar i propostes.

Experiència enriquidora

La meva experiència personal d’aquesta visita va ser bona. Vaig aprendre sobre alguns drets com el dret de les persones en situació de discapacitat al vot, el de la vida independent (triar el lloc on es vol viure i triar amb qui viure), etc.

També vam mirar la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, on surten molts més drets.

A més aquest dia, Edgar Vinyals ens va explicar coses molt interessants sobre els drets que tenen les persones i sobre les pràctiques de salut relacionades amb l’electroshock i amarrar a les persones al llit a les residències.

Aquesta pràctica va en contra tots els drets humans. Vinyals va estar parlant de salut mental. Prefereix que no se li digui malaltia, sinó diagnòstic mèdic de salut mental. Va dir que falta molt per fer perquè es compleixin els drets humans per a les persones amb diagnòstic de salut mental. També va dir que no cal medicar tant i cal escoltar més a les persones.

Espero que un dia es compleixin els drets humans per a tothom, això inclou a les persones en situació de discapacitat i les persones amb diagnòstic de salut mental. No m’agrada que es tanqui ni es lligui a les persones sense motiu. Si una persona no ha fet res dolent, no hi ha dret a tenir-la tancada.

*Text original en castellà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *