El passat dia 25 de març vaig tenir una reunió del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) a l’Ajuntament de Barcelona. Un dels temes més destacats va ser l’anunci de l’adequació dels estatuts de l’entitat als continguts que dicta la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
Els estatuts eren de 2005 i es volen modificar perquè el llenguatge sigui més respectuós cap a nosaltres,amb els criteris de la Convenció, en la línia del llibre d’estil d’Èxit21. Per exemple posar sempre persones amb discapacitat, i no “els discapacitats”, i substituir “integració” per “inclusió”, etc…
Ramon Lamiel, gerent de l’IMPD, ens va informar de l´estat d´execució del pressupost 2018, on hi ha una partida per assistència personal de 100.000 euros.
Emprenedoria i accessibilitat
També ens van Informar de l’acord entre IMPD i Barcelona Activa per crear llocs de treball a l’empresa ordinària i fer polítiques d’emprenedoria, com els 10 quioscos que s’han ofert a una cooperativa de persones amb discapacitat.
També s’han contractat 40 persones amb discapacitat per fer diagnosis de la accessibilitat dels barris de Barcelona. De moment s’han analitzat 30 barris de 75 per fer estudis conjunts i explicar-ho a la ciutadania. Estan fent conjuntament un pla d’ocupació i d’accessibilitat per fer una diagnosi i promoure actuacions de millora.
De la mateixa manera, ens van informar dels acords amb l’Institut Municipal d’Habitatge per poder tenir a l’Ajuntament més pisos per oferir i fer programes de vida independent com fa la fundació.
S’ha creat el “Programa la Clau”, que vol dir que els ciutadans que vulguin llogar un pis per sota del preu de mercat, l’Ajuntament els pot fer d’aval, per posar-los en una bossa perquè puguin servir per persones amb discapacitat.
Garantir el dret a vot
Per últim, ens van informar de les accions per tal de garantir el dret de vot de totes les persones amb discapacitat intel·lectual, que venen del grup de treball on vaig anar jo sola per treballar l’accessibilitat al dret de vot.
Cal garantir el dret de vot dels qui no votaven, dret de vot en braile, accessibilitat als col·legis electorals, no discriminació als nous incorporats al cens el dia de la mesa…
L’IMPD ofereix la possibilitat de demanar assistència personal per la Mesa electoral.
Redactora i membre de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta. És activista pels Drets Humans de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. I també és vocal a l’IMPD de Barcelona (Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat). “ÈXIT21 pot servir a la societat per veure que hi ha moltes opinions i notícies diferents i això va bé per la gent de fora perquè vegin aquestes opinions diferents. Per a mi em serveix perquè aprenc coses i em sorprenc de coses que no sabia”.