Les festes de Nadal ja han quedat superades. Això implica la desaparició de l’aparatosa ornamentació associada a aquestes celebracions paganes (a excepció de la festivitat de Reis). No obstant, però, encara queda un reducte per a aquells que busquin un sentit litúrgic a dates tan senyalades.
Des del 1963, al soterrani de l’església de Betlem, a la Rambla, té lloc la tradicional exposició de pessebres. Es pot visitar fins el primer diumenge de febrer.
LA BÍBLIA EN DIORAMES
Els pessebres estan muntats en uns nínxols habilitats, il·luminats expressament per atorgar una atmosfera que potencia l’efecte realista de la composició.
Els diorames de cartró-pedra reprodueixen indrets catalans (estables de masia o pòrtics de plaça major de poble) o d’ambientació hebrea, recreen passatges de la Bíblia relacionats amb el naixement del nen Jesús.
Així, doncs, els pessebres exhibits tenen títols com L’anunciata, La visitació, Cercant posada, L’adoració dels pastors o L’adoració dels Reis Mags.
A banda dels treballs d’evocació purament bíblica, n’hi ha que escenifiquen tradicions arrelades com la del tió.
FEINA MINUCIOSA
Darrere la bellesa que traspuen els pessebres hi ha la feina minuciosa realitzada per artistes especialitzats. Entre aquests destaquen noms com Agustí Térmens, Joan Maria Rius, Francesc Romagosa o Antonio Casulleras.
Alguns diorames exposats a la sala subterrània estan signats a títol col·lectiu per entitats com l’Agrupació de Pessebristes de Castellterçol o la de Roda de Ter.
Pel que respecta a les figures que poblen els diorames representant els personatges i animals, són obra de l’artesà Martí Castells.
EXPOSICIONS PRETÈRITES
La de l’església de Betlem és l’única exposició de pessebres que se segueix organitzant cada Nadal a Barcelona. Fins el 2016, hi va haver també en dues sales més al Barri Gòtic, una al carrer Ciutat, i l’altre al carrer del Call (a tocar de la plaça Sant Jaume). En aquesta última, durant la campanya del 2015 es va retre homenatge a Josep Maria Garrut (12 de desembre de 1915- 11 de desembre de 2008). El motiu va ser la commemoració del centenari del seu naixement.
La contribució de Garrut en l’art pessebrista va ser cabdal, ja que fou cofundador de la Universalis Foederatiao Praesepistica l’any 1952, juntament amb set representants del ram.
EN RECORD DE LA BARBÀRIE
El Nadal del 2016, la sala d’exposicions del carrer del Call va tenir en un lloc predominat (estava muntat en una vitrina central) un diorama que reproduïa la ciutat de Palmira.
Aquest vestigi del domini romà a Síria (molt arrelada a la Bíblia) va ser arrasat indiscriminadament per l’Estat Islàmic. L’organització terrorista va dinamitar el temple de Baal el 30 d’agost del 2015, i l’arc de triomf el 4 d’octubre del mateix any.
El 24 de març del 2016, l’exèrcit sirià va prendre el control sobre les ruïnes de Palmira.
Al costat de la rèplica de Palmira, en un nínxol de la sala hi havia exposada una maqueta reproduint El Tresor. Es tracta d’un temple situat a la ciutat de Petra (Jordània), una joia de la civilització nabatea.
Aquells que estiguin interessats, fins ben començat febrer poden contemplar els escenaris a escala, els quals transmeten l’autèntica essència del Nadal.
Les festes ja han passat i del Nadal encara queda cartró-pedra.
Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.