Una cosa molt greu està passant en el futbol, i ve de lluny. En la nostra lliga sembla haver-se instal·lat la mala educació en alguns equips tant de primera com de segona divisió.
El cas més recent el vam viure per dues ocasions en els duels Granada-Barça en què es va proferir l’expressió “subnormal” per insultar el rival. La primera d’elles va ser el preparador de porters blaugrana José Ramón De La Fuente qui el passat 8 de gener es va dirigir a un membre de la banqueta rival dient “ets un subnormal, pallasso”. I va ser expulsat pel col·legiat.
El jugador nassarita Roberto Soldado va fer el mateix en el partit de Copa que van disputar els mateixos equips i va retreure la celebració d’un gol per part de l’entrenador culer Ronald Koeman dient-li: “Ets un subnormal i un pallasso”. El més lamentable és que no deixa de ser un cas aïllat. Han hagut molts altres casos.
Al desembre de 2014, l’afició merengue va realitzar càntics ofensius contra Leo Messi ( “Messi subnormal”) i el Barça ( “Ser del Barça és ser un subnormal”). Aquesta última proclama, juntament amb altres més, també es va escoltar en un derbi a l’estadi de l’Espanyol el 2015.
Fins i tot en altres partits com el de Sevilla-Rayo Vallecano i l’Osasuna -Albacete de fa uns anys es van produir insults molt grossos. Si no ho parem, això se’ns va de les mans. No es pot tolerar aquest tipus d’actituds. En lloc d’enaltir l’esport rei, el que produeixen és vergonya.
No més mala educació
Si alguna cosa ens han ensenyat a la vida és el valor de respectar a tots per igual. El respecte és una cosa que s’ha de guanyar. Entre tots hem d’acabar amb aquesta onada de mala educació i falta de respecte. No podem tolerar aquestes actituds, perquè es fomenta la violència.
“Subnormal” és una paraula que s’hauria d’eliminar dels diccionaris. És una falta de respecte i un estigma cap a les persones en situació de discapacitat intel•lectual. Utilitzar-la com insult, a més de perpetuar estigmes i prejudicis, desacredita a qui la utilitza.
Redactor. “ÈXIT21 hará que nos conozcan un poco más para que, antes de juzgarnos, sepan algo más de nosotros. Si no, nos discriminan por una cosa u otra. Antes de hablar, informarse mejor. Para mi es un medio de comunicación para ampliar mi CV periodístico”.
Francisco Marin té una novel·la en curs.