“Home, ets capaç de ser just? Una Dona et fa aquesta pregunta, almenys no li trauràs aquest dret. Digues-me, qui t’ha donat el Sobirà Poder d’oprimir al meu sexe? “.
Al 1791 va escriure la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana: “Home, ets capaç de ser just? Una Dona et fa aquesta pregunta “.
Casa Gouze va néixer el 7 de maig de 1748 a França. Quan tenia 17 anys els seus pares la van obligar a casar-se. I amb només 19 anys es va quedar vídua i amb un fill. Per a ella el matrimoni era com la “tomba de la confiança i de l’amor”. Aquesta experiència li va fer desitjar ser independent, cosa que en aquella època no era l’habitual.
Anys més tard, va anar a viure a París. Aquí va començar a escriure amb un nom diferent, Olympe de Gouges. Els seus primers escrits van ser obres de teatre, que es representaven a tot França.
La seva obra més coneguda és “L’esclavitud dels negres”. On denunciava el mal tracte que rebien els esclaus, per aquest motiu la van empresonar ja que no va agradar a la societat més rica. Però gràcies als seus amics va sortir aviat de la Bastilla.
Es va convertir en la primera veu que reclamava l’eliminació de l’esclavitud.
Feminisme revolucionari
Quan es va produir la Revolució Francesa al 1789, Olympe seguia exigint la igualtat de drets de tots els ciutadans sense importar el seu sexe, color de pell o diners que tinguessin. A més volia exigir el dret al divorci, va denunciar la pena de mort i va reclamar el dret a vot sense importar el seu gènere.
Per les seves idees al 1793, la van ficar a la presó. Allí va ser ferida i va patir serioses infeccions, però gràcies a que va vendre les seves joies va aconseguir un tracte més favorable.
Per defensar-se de les acusacions va escriure diferents textos, “Olympe de Gouges al Tribunal revolucionari” i “Una patriota perseguida”.
El 2 de novembre de 1793 va ser condemnada a mort pel Tribunal Revolucionari. Olympe de Gouges va morir el 3 de novembre a la guillotina.
Per a mi, Olympe de Gouges va ser una gran dona que va lluitar pels drets de la dona i de la ciutadania. És un referent del feminisme.
Redactora i Secretària d’Èxit21. També és secretària de l’Assemblea DHMT i participa en accions de conscienciació com conferències i formacions a diferents institucions i escoles.
“ÈXIT21 pot ajudar per saber com s’expliquen les notícies, per dir a la gent com és, per veure si agrada o no. A nosaltres ens pot servir per pensar i ser protagonistes”.