El passat 6 d’abril, per indicació del Regidor President de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, em van convocar a la reunió del Consell Rector a la sala Guinovart de la seu de l’Ajuntament de Barcelona.
Assistència cognitiva
Abans de la reunió em vaig reunir amb el meu assistent, Edgar Prat, i el gerent de l’IMPD, Jordi Tudela, per preparar la reunió. Em van intentar explicar els comptes anuals i la despesa de 800 mil euros que havíem d’aprovar.
També em va dir que estan estudiant pagar-nos l’assistència cognitiva. Ens ha proposat que la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) pugui tenir un servei d’assistència cognitiva, doncs amb els fons “Next generation” es preveu que els diners vagin especialment a això, a l’accessibilitat comunicativa i cognitiva.
La reunió va ser a una sala gran, amb una càmera i persones online a la pantalla. Vaig anar amb el meu assistent i hi havia intèrprets per persones sordes.
Van assistir també els altres vocals i representants polítics. Concretament vam ser els següents: Laia Claverol (Gerent de l’àrea de drets socials, feminisme i lgtbi); Neus Mora (de l’entitat Dones no estàndard i representant de la discapacitat física); Carme Riu (de l’entitat Dones no estàndard i representant de la discapacitat física); Leticia Esporrin (Representant de la discapacitat física); Berta Serratosa (Representant del partit socialista) ; Marta Delgadillo (de l’entitat Activament, i representant de la discapacitat per trastorn mental); Inma Alemany (Representant dels treballadors de l’IMPD); Enrique Ortiz (Representant del partit Ciutadans); Anaïs García (representant de la discapacitat visual); Maria Mas (Assessora del regidor Joan Ramon Riera); Joan Ramon Riera (Regidor); Antoni Galiano (secretari de l’IMPD); Jordi Tudela (Gerent de l’IMPD); Berta Clemente (Representant del partit Junts per Catalunya); Anna Salvador (Representant del partit Esquerra Republicana); i Vanesa fuentes (Representant de la discapacitat física).
Primer vam aprovar l’acta de la sessió del 20 d’octubre 2021. El punt 2 va ser un informe del President. Va parlar de les persones refugiades provinents de Ucraïna.
Ens va dir que no han arribat gaires persones de Ucraïna en situació de discapacitat. Encarna Muñoz va dir que sí han arribat persones sordes, però no sap quantes ni on.
Discussió i queixes
Carme Riu es va queixar que cal resoldre el tema dels lavabos accessibles que estan sempre plens de coses i tancats amb clau als centres cívics, així com emprendre els grups de treball que han decidit fer la resta de vocals.
Passats 40 minuts, anem encara pel punt 2 i jo demano que per quin punt anem. Carme Riu discuteix amb el regidor i el gerent. Joan Ramon Riera diu que l’objectiu és que els 500 equipament de proximitat i els 14000 treballadors de l’Ajuntament de Barcelona estiguin conscienciats. Han seguit discutint 15 minuts més sense arribar a cap consens.
Riu es queixa que falta molta més assistència personal. Recalca que és més econòmic tenir assistent personal que fer residències.
Leticia Esporrin es va queixar que les seves funcions son aprovar sempre coses i que els falta informació i capacitats per poder aprovar totes aquestes coses que cal aprovar perquè no les entenen i que per això han decidit que la majoria votaran en blanc.
Encarna Muñoz va lamentar que quasi no hi ha accessibilitat per persones sordes. Que la quantitat és ridícula en comparació amb la despesa que es fa per la discapacitat física.
Comptes anuals
El punt 3 va consistir en l’aprovació dels comptes anuals. És un full amb moltíssimes pàgines, 57. Van fer un resum més curtet de 3 pàgines en lectura fàcil, que és el que ens van compartir.
El 2021 va tenir un resultat negatiu de 5000 euros. El del 2020 va ser negatiu amb 1 milió d’euros degut a la despesa extraordinària per a la Covid19.
Els diners de l’IMPD venen en un 95% de l’Ajuntament de Barcelona i un 5% de la Generalitat de Catalunya. Les despeses han estat principalment en personal, en asistencia personal per la llars i transferències corrents.
Jo vaig votar en blanc, abstenció. Com estaven discutint no van llegir els últims dos punts i no vaig entendre. Em faltava informació. Molts altres vocals es van abstendre també. Es va aprovar igualment perquè els polítics i els representants de l’IMPD va votar a favor.
La propera reunió serà a la Sala Toni Lecha, el 27 d’abril, sobre els grups de treball.
Redactora i membre de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta. És activista pels Drets Humans de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. I també és vocal a l’IMPD de Barcelona (Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat). “ÈXIT21 pot servir a la societat per veure que hi ha moltes opinions i notícies diferents i això va bé per la gent de fora perquè vegin aquestes opinions diferents. Per a mi em serveix perquè aprenc coses i em sorprenc de coses que no sabia”.