La Fageda, els làctics més inclusius

Amb el grup d’oci de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) vam anar per Setmana Santa a Olot, capital de la comarca de La Garrotxa (província de Girona). 

Els primers dies ens vam instalar en un hostal que es diu La Vila.

I una de les activitats que vam fer-hi a part de prendre alguns cocktails va ser fer balls de bastons. 

El primer dia vam sortir a caminar. El paisatge era molt tranquil i bonic. 

Vaques, iogurts i melmelades

També vam anar a veure com feien els iogurts i les melmelades de l’empresa La Fageda. Em va cridar l’atenció que separaven l’alimentació de les vaques en dos tipus, és a dir, prenien pinso i també prenien alfals. El menjar verd el mengen directament del camp. En total tenen dos camps. Un és de conreu i l’altre és de pastura.  

Una altra de les coses que vam veure és que per donar llet les vaques han de ser femelles. Les vaques que, a més, donen llet a les seves cries, mengen directament alfals fresc del camp per a que la llet sigui més bona.

Després, quan les cries van creixent, es fa el canvi d’alimentació i mengen pinso.

Per aconseguir la llet, antigament es feia a mà, munyint les vaques. Ara, com tot s’ha avançat amb la tecnologia, es fa amb unes màquines. 

També vam veure com feien els envasos dels iogurts de La Fageda i a més a més vam veure com feien les melmelades. Ens van ensenyar el procés de l’elaboració de la melmelada.

Els orígens

Finalment ens van ensenyar un video dels orígens de l’empresa on es veia que antigament les persones treballadores eren tractades com a “persones disminuïdes psíquiques”. Al vídeo també s’explicava que venien d’un manicomi de salut mental. I aquesta feinada que ho facin persones (dis)capacitades té molt mèrit. 

La Fageda es va fundar a través del psicòleg Cristóbal Colón que aquesta mateixa revista va entrevistar

El nom dels iogurts ve de La Fageda d’en Jordà, un bosc que hi ha prop d’on està la fabricació d’aquests iogurts. Qui mengi aquests iogurts que sàpiga que al darrere hi ha persones que es mereixen un article com aquest i molt més.

Foto: Jordi Lluís Pi
 | + info

Autor del llibre “Ignorant la SD: Memòries i reflexions”. Participa a milers d’actes, conferències i entrevistes cada any. Ha sigut durant més de 4 anys president de l’Assemblea DHMT, on actualement hi participa amb la Comissió de Repercussió Mediàtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *