El curs de cinema amb Down Catalunya, s’ha fet en varies sessions d’aprenentatge per persones amb discapacitat intel·lectual que han superat una barrera i han pogut expressar a través del cinema les seves emocions i les seves inquietuds.
Aquí mostro el material que hem estat fent al llarg del temps.
Durant el taller, desenvolupat amb el suport de la Fundació Sgae de Catalunya i la Coordinadora Down Catalunya, el grup es va submergir en els aspectes bàsics del cinema: com fer una pel·lícula, la importància de l’escriptura, el desenvolupament d’idees, la recerca de finançament…
L’objectiu del projecte iniciat era molt simple: portar aquests joves per la llengua i el medi d’expressió cinematogràfica. És a dir: com “la mirada” transforma idees en imatges. Actuar davant i darrere de la càmera, emmarcar els plans, entendre una taula d’història… I sobretot activar la imaginació.
L’ús de telèfons mòbils, una eina disponible per a tots, fa que els joves protagonistes de la seva pròpia història, puguin donar ales a la seva imaginació, les seves preocupacions, creativitat, somnis, frustracions i humor.
Un cop que vam fer els petits relats vam posar en marxa el projecte que va ser molt llarg i molt intens, que va ser el rodatge. Com veieu a Facebook, han publicat fotos de la nostra casa de Sabadell que va ser on va començar tots els moviments per aproximar-nos a la realitat del nostre objectiu de cinema.
Vaig fer una filmació d’un curt amb altres estudiants que vam viure una experiència cinematogràfica completa. El resultat, passant per totes les fases guió, planificació i interpretació amb grans dosis d’espontaneïtat i improvisació, és el curtmetratge “On és l’Ivan?” (on és Ivan?). Vuit joves protagonistes han fet una demostració de comprensió extraordinària i la imaginació.
Va ser una experiència única sobretot ens emportem la gran família d’amics per sempre.
Finalment vam estrenar la pel·lícula “Down n’hi do” després de tants mesos, que ens ho vam treballar molt i per fi, una vegada més podem gaudir d’un projecte com aquest. Demostrant la nostra naturalitat i ensenyar que podem fer tot el que ens proposem com qualsevol altre.
Ser artista ha de formar-se a ser intèrpret i músic, doncs és la eina que tenim per poder arribar a tenir més èxit.
ÈXIT21 pot ajudar a la societat a que les persones que no ens coneixen, puguin veure com ens expressem i puguin reflexionar sobre com som nosaltres. A mi em pot ajudar a ser més sociable, a superar barreres i poder expressar-me millor.