Ucraïna: lluites històriques i drets humans

Com a partidari dels drets humans, en especial els de les persones com jo, en situació de discapacitat intel·lectual, participo a l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). Des de fa un temps em preocupen conflictes bèl·lics com el de Palestina-Israel al Orient Mitjà i el d’Ucraïna-Rússia. D’aquest últim conflicte en parlo en aquest article doncs una de les persones que em dóna suport a casa, té acollida a casa seva una persona refugiada de l’Ucraïna.

Tot el que està passant a Ucraïna ve de lluny. I com a tot conflicte, els recursos naturals tenen paper clau. Si la Unió Soviètica no s’hagués desintegrat, és possible que Rússia tingués avui més poder nuclear i recursos naturals, ja que moltes infraestructures clau com la tecnologia, el gas, l’electricitat, el plutoni i el carbó es trobaven dins del territori soviètic, repartit entre diverses repúbliques. Un bon exemple d’això és Chernòbil, que es troba a Ucraïna.

El paper de Chernòbil

Chernòbil va ser la seu d’una de les centrals nuclears més importants de la Unió Soviètica. El 1986, l’accident nuclear que va tenir lloc allà va posar en evidència les debilitats del règim soviètic. L’accident va tenir conseqüències greus per a la població i va contribuir a la desestabilització del govern soviètic. Aquesta situació va accelerar, en part i entre molt altres factors, la fi de la Unió Soviètica.

Ucraïna i la Guerra Freda

La Guerra Freda va ser una confrontació política i militar entre els Estats Units i la Unió Soviètica, que va afectar tant Ucraïna com altres països de l’Europa de l’Est. Tot i que la caiguda de la Unió Soviètica va posar fi a aquesta guerra, Ucraïna va quedar atrapada en les tensions posteriors entre Rússia i Occident. Quan Ucraïna es va independitzar, va perdre gran part del control sobre els seus recursos naturals, molts dels quals van passar a mans de Rússia o van quedar dividits entre les noves repúbliques independents.

La situació actual: Lugansk i Donetsk

A partir de 2014, les regions de Lugansk i Donetsk, al Donbass, van ser escenari de conflicte entre forces pro-russes (que són grups armats que donen suport a Rússia i s’oposen al govern central ucraïnès) i el govern ucraïnès. Aquests territoris van celebrar referèndums no reconeguts internacionalment, amb l’objectiu d’unir-se a Rússia. Aquesta annexió no ha estat acceptada per la comunitat internacional i és una de les causes principals del conflicte armat actual.

Amb la pau

No justifico les accions de Putin ni el fet que hagi iniciat aquesta guerra, ja que sempre he estat a favor de la pau. No obstant això, puc entendre per què Ucraïna es va voler independitzar de la Unió Soviètica, tenint en compte la seva història i els seus desitjos de sobirania. No obstant això, si Lugansk i Donetsk es consideren pro-russes, vol dir que una part important de la seva població té més vincles amb Rússia que amb Ucraïna. D’aquí la complexitat del tema.

L’impacte en la discapacitat intel·lectual 

L’accident de Chernòbil no només va desestabilitzar la Unió Soviètica, sinó que també va deixar un llegat durador en les vides de moltes persones. A causa de l’exposició a la radiació, van sorgir molts problemes de salut, incloent-hi un augment de les discapacitats físiques i intel·lectuals entre les persones afectades. Aquesta tragèdia ens recorda la vulnerabilitat humana davant els conflictes i els accidents. Com a persona amb discapacitat intel·lectual, reconec la importància de garantir els drets humans per a tothom, especialment en temps de guerra, on les persones més vulnerables poden patir les conseqüències més greus. Així, des de la meva posició, faig una crida a la pau i a la protecció dels drets humans arreu del món.

Autor del llibre “Ignorant la SD: Memòries i reflexions”. Participa a milers d’actes, conferències i entrevistes cada any. Ha sigut durant més de 4 anys president de l’Assemblea DHMT, on actualement hi participa amb la Comissió de Repercussió Mediàtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *