L’inici d’un curs compromès

El passat 7 d’octubre, sota el lema “Soc compromís” va tenir lloc l’acte inaugural del curs acadèmic 24-25 de la Universitat de Barcelona (UB). La vetllada es va celebrar a l’històric edifici Paranimf del recinte que acull la institució docent, amb gairebé 575 anys d’història. Representant la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), Montserrat Vilarrasa hi va intervenir en qualitat d’activista pels drets de les persones en situació de discapacitat intel·lectual.

Per part de la FCSD, Vilarrasa és redactora de la revista digital Èxit21, i membre de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT). Des de l’any 2016 també és vocal del col·lectiu de la discapacitat intel·lectual a l’Institut de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona.

ARRENCADA ESPECTACULAR I REIVINDICATIVA

L’acte inaugural del curs 24-25, conduït per Andrea Gumes, va arrencar amb un espectacle amb drons lumínics. En una coreografia artística van dibuixar formes d’allò més variades mentre que una veu en off deia: “La Universitat ha de ser solidària i integradora. Prèviament s’havien escrit als plafons de l’escenari amb pintura en esprai i en majúscules les frases “La UB és integració” i “La UB és compromís”.   

Tot seguit va arribar el torn de les protestes a càrrec de César Marín en representació del PTGAS (acrònim de Personal Tècnic i de Gestió i Administració i Serveis) de la UB. Marín va denunciar la precària situació laboral en què es troben els treballadors, tot afirmant que “el PTGAS funcionari no pararem fins que es trobin vies de solució”.

BALANÇ DE CURS 2023-24

A continuació va prendre la paraula Marina Solé, secretària general de la UB. qui va fer balanç del curs 2023-24. En primer lloc va donar pas a un in memoriam plasmat a la pantalla auxiliar de l’escenari per recordar els professionals de la institució morts durant la temporada passada amb un minut de silenci. Tot seguit, Solé va fer balanç del que va donar de si el curs passat.

Va destacar aspectes com les nacionalitats de l’alumnat (abunden els procedents de l’Amèrica Central i del Sud, així com l’Est d’Àsia), l’oferta i demanda i emprenedoria. Solé també va recalcar que durant l’exercici 2023-24,  la UB va investir amb la distinció honoris causa a personalitats com la xef Carme Ruscalleda, el director de cinema Juan Antonio Bayona o l’escultor Jaume Plensa, entre d’altres.

DISCURS, MÚSICA I DANSA INCLUSIUS

A l’equador de l’acte, les mirades dels assistents es van girar cap al balcó situat al mig del lateral de la sala del Paranimf. Des d’allà, Montserrat Vilarrasa va pronunciar la lectura inaugural del curs 24-25, reivindicant els drets de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. Vilarrasa va resumir als presents la seva faceta personal i professional, a més de desgranar els punts del seu programa electoral.

La música i la dansa també van tenir el seu protagonisme a la cerimònia inaugural de la UB. Xamfrà, centre de música i escena del Raval va fer la performance “La UB és diversa”. També hi van actuar els grups musicals CLAMS, amb el tema “LA UB és integradora”; i Bravo, interpretant “La UB és solidària”.

CLOENDA AMB LES AUTORITATS

El tram final de l’acte va ser per a les autoritats de la UB. Van donar el seu parlament Carlos Campos pel Consell de l’Alumnat de la UB; Joan Coromines, president del Consell Social de la UB i l’Honorable Núria Montserrat Pulido, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. La cirereta la va posar amb el seu discurs sobre desigualtats socials el doctor Joan Guàrdia, Rector Magnífic de la UB.

El cor A Grup Vocal va entonar el tema Canticorum Jubilo per obrir la cerimònia inaugural i Gaudeamus gitur per tancar-la. L’acte celebrat al Paranimf de la Universitat de Barcelona va significar l’inici del que ha de ser un curs compromès.

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *