Titulars

La vida independent pren la paraula

Entre el 4 i el 25 de febrer del 2025, la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) en col·laboració amb l’Observatori Social de la Fundació La Caixa dediquen unes jornades a la discapacitat intel·lectual. En aquest context, el passat dia 4 va tenir lloc al Palau Macaya (propietat de La Caixa) de Barcelona una xerrada sobre la vida independent de les persones en aquesta situació.

Les protagonistes de l’acte van ser Jordina Amorós i Montserrat Vilarrasa, dues usuàries del Servei de Vida Independent “Me’n vaig a casa”. Amorós i Vilarrasa són també redactores de la revista digital Èxit21 i membres de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT). Ambdues van estar acompanyades per Sergi Torrent, coordinador del programa d’autonomia a la llar, qui va moderar la xerrada.

Un pas important

L’acte va arrencar amb la benvinguda institucional per part de Josep Lleó, president de la Fundació La Caixa. Tot seguit, Lleó va cedir la paraula a Sergi Torrent qui, al seu torn va presentar a Jordina Amorós i Montserrat Vilarrasa al públic assistent. Torrent va explicar com funciona el programa “Me’n vaig a casa”, als usuaris del qual se’ls concedeix el dret a decidir on, com i amb qui volen viure.

El primer punt de la conversa va ser les motivacions que van impulsar tan Jordina Amorós com Montserrat Vilarrasa a prendre tan important com és la d’emancipar-se. Vilarrasa va argumentar que si va donar el pas ara fa dotze anys (comparteix pis amb un altre usuari de Vida Independent) va ser perquè la seva mare no viuria eternament. Amorós va afirmar que estava interessada en viure de manera autònoma.

Èxit21 i l’ADHMT al detall

La següent qüestió a tractar va estar relacionada amb Èxit21 i l’ADHMT. Jordina Amorós va explicar detalladament com funciona la revista digital, destacant la cultura  musical com a tema preferit. Amorós tampoc es va oblidar d’esmentar el Llibre d’Estil com a eina de conscienciació als mitjans de comunicació. Tot en pro d’un tractament lingüístic respectuós i inclusiu vers la discapacitat intel·lectual.

Per la seva banda, Montserrat Vilarrasa va parlar sobre l’ADHMT, fent menció del tríptic “En el dia a dia com tu”. La ponent va entonar els apartats que diuen “Adreça’t directament a mi” i “Tingues paciència si vaig lenta.” Vilarrasa és a més la vocal de la discapacitat intel·lectual a l’Institut de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona. Per això va explicar com va ser escollida per al càrrec.

Torn de precs i preguntes

L’últim bloc de la xerrada sobre vida independent va estar reservat per al torn de precs i preguntes formulades pel públic assistents. Entre altres qüestions van sortir a relluir com es gestiona i quin cost li suposa a la FCSD el servei “Me’n vaig a casa”. També hi va haver qui va voler saber quins requisits han de complir els usuaris del programa i en quins aspectes concrets se’ls ajuda. 

Sergi Torrent va afirmar que els habitatges assignats són cedits per l’Ajuntament de Barcelona,  tot i que en alguns casos són de propietat de l’usuari. Així va concloure un acte en el qual la vida independent va prendre la paraula per demostrar que les persones amb discapacitat intel·lectual poden viure amb la més absoluta dignitat.

La propera xerrada, sobre la inclusió laboral de les persones en situació de discapacitat intel·lectual, tindrà lloc el 25 de febrer a les 18h. Les inscripcions són gratuïtes amb reserva prèvia a través d’aquest enllaç.

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

3 thoughts on “La vida independent pren la paraula

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *