L’altre dia vaig fer un webinar amb la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) sobre el futur laboral amb les persones amb situació de discapacitat.
Cal destacar la participació de Marc Badia, coordinador del servei d’inclusió laboral “Col·labora”; i també de Pep Ruf, director de l’àrea de suport a les persones i a la comunitat, ambdós de la FCSD.
Del Kangoo a l’escola
A la xerrada vaig explicar la meva experiència laboral. Inicialment vaig començar treballant al projecte de “Kangoo”. La meva feina consistia en registrar els nois i les noies que venien sols a l’escola. Portaven una targeta que jo registrava i així els pares i els avis sabien que havien arribat bé perquè els arribava un avís.
L’altra feina que vaig tenir va ser una escola. Allà passava la llista, feia encàrrecs, tasques administratives i també vigilava el pati. Des de que va començar la pandèmia vaig perdre la feina que ja fa dos anys. Ara a veure si aviat surt una feina nova.
Formació de futur
També vaig explicar la meva formació. He fet diversos cursos en els que he après molt. Primer vaig fer el curs d’auxiliar de Museu, fent les pràctiques al Museu Blau i al museu d’Història de Catalunya.
A continuació vaig fer el curs d’Auxiliar de Ràdio, fent les pràctiques al programa “El Vermut de Llucià Ferrer”, a Ràdio Flaixbac. En el programa explicava per antena les tres noticies de la setmana que més m’havien agradat. Va ser una gran experiència.
D’altra banda, també vaig fer els cursos d’Auxiliar de Serveis, Auxiliar de Congressos, Triomfa a la teva entrevista i el d’Intel·ligència emocional. La majoria d’ells a la Universitat Pompeu Fabra i també amb la Fundació Quiero Trabajo.
Precarietat laboral
Marc Badia també va explicar que la gent en situació de discapacitat en molts casos ha perdut la feina a causa de la pandèmia. I a més a més va pronosticar que les feines poden canviar durant els anys següents, que podran ser les màquines que facin la feina.
I per últim va comentar que la Generalitat ha retallat part del que donava a les persones de suport que ajuden a buscar feina i desprès fan el seguiment del treball.
Malgrat que el futur laboral es vegi incert, no hem de perdre l’esperança. Qui busca, troba. I la formació obre portes.
Redactor: “Èxit21 em pot ajudar a saber fer una notícia, a com presentar-me, a fer guions i subtítols. També em pot ajudar a fer amics. Èxit21 pot ajudar a la societat a veure que les persones amb discapacitat intel·lectual també podem fer coses, com articles, entrevistes… i tenir una vida com qualsevol altre persona”.
Gerard Ruiz també és membre de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT).