El passat dia 5 de juny, vaig assistir a la Filmoteca de Catalunya a l’estrena del documental “Down n’hi do. La càmera ballarina” dirigit per Mireia Ros. La pel·lícula és un projecte que neix a partir del taller de cinema que la cineasta va impartir a 8 joves: 6 amb síndrome de Down i 2 amb altra discapacitat intel·lectual.
Els actors son Sofia Soneira, Ernesto Hidalgo, Marc Brull, Oscar Aguilera, Guillem Vilageliu, Jordina Amoròs i Laia Piqué. Mireia Ros és la directora del film, que va comptar amb la col·laboració de l’actriu Silvia Marsó.
Una aproximació al cinema
El taller que ha donat lloc a la pel·lícula es va realitzar amb el suport de la Fundació Sgae Catalunya i la Coordinadora Down Catalunya.
És a partir d’aquesta experiència que la Mireia Ros decideix seguir treballant amb aquet grup de persones dos anys més, per rodar un curtmetratge. La preparació del film és el que s’explica en el documental.
L’objectiu del film era apropar als joves el llenguatge i el medi d’expressió cinematogràfic. I vist el resultat del documental, ho han aconseguit.
Em va agradar aquesta pel·lícula perquè es tracten temes de sexualitat, feina, vida independent, entre altres, i perquè apareixen dos companys i amics de la Fundació Catalana Síndrome de Down: Jordina Amoròs, redactora d’Èxit21; i Oscar Aguilera, membre de l’Assemblea de Drets Humans.
Us animem a veure el documental.
Redactora i membre de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta. És activista pels Drets Humans de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. I també és vocal a l’IMPD de Barcelona (Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat). “ÈXIT21 pot servir a la societat per veure que hi ha moltes opinions i notícies diferents i això va bé per la gent de fora perquè vegin aquestes opinions diferents. Per a mi em serveix perquè aprenc coses i em sorprenc de coses que no sabia”.