Durant les dècades de 1960 i 1970, sobre un turó limítrofe amb la ciutat de Barcelona va proliferar la barriada de Torre Baró. Els seus habitatges eren barraques construïdes amb les pròpies mans pels seus ocupants, la gran majoria, immigrants arribats des d’Extremadura. Entre aquells veïns oblidats per la ciutadania es trobava Manuel Vital, un humil conductor d’autobusos de Transports de Barcelona (avui transports Metropolitans de Barcelona o TMB si ho preferiu).
Vital va plantejar als responsables de l’empresa gestora del transport públic barceloní la implementació d’una línia d’autobús que arribés fins a Torre Baró. Davant la negativa per part de Transports de Barcelona, el conductor va prendre una decisió dràstica. El 7 de maig del 1978 va segrestar un bus fins la barriada. Vital va pretendre demostrar que els carrers empinats, estrets i sense asfaltar no havien de suposar un impediment per al tipus de vehicles que portava.
FETS REPRODUÏTS A TOTA PANTALLA
La sorprenent gesta aconseguida per l’aguerrit Manuel Vital s’ha vist plasmada a la gran pantalla aquest 2024. Dirigida per Marcel Barrera, el passat 6 de setembre es va estrenar a les sales de cinema la pel·lícula El 47. El títol fa referència al número de línia (aleshores cobria el trajecte entre la plaça Catalunya i el barri de La Guineueta) corresponent al bus segrestat per Vital.
L’elenc d’actors el conformen Eduard Fernández, qui interpreta el reivindicatiu conductor. Fernández està secundat per Clara Segura, Carlos Cuevas o David Verdaguer, entre d’altres. La fotografia i ambientació del film transmeten a l’espectador l’estampa d’una Barcelona pròpia de la dècada de 1970. Eren anys en què la flota d’autobusos de Barcelona estava únicament integrada per unitats Pegaso 6035. El 7 de maig del 1978, un humil xofer va plantar cara a l’empresa per la qual treballava contra l’aïllament sofert per ell mateix i els seus veïns de Torre Baró. El seu nom és Manuel Vital, un heroi de barriada.
Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.