‘Cuéntame cómo pasó’, una sèrie de rècord

En el món televisiu espanyol hi ha moltes sèries destacades, però poques han aconseguit convertir-se en autèntiques icones. Entre els anys 80 i 90, la televisió a Espanya va viure un boom de producció de sèries pròpies que van marcar tota una generació. En aquell moment, l’oferta audiovisual era limitada en contingut i en temps, ja que no existia la gran varietat que trobem actualment gràcies a Internet i a plataformes com Netflix, fet que permetia arribar a un públic molt ampli.

Algunes d’aquestes sèries van ser Verano Azul, Farmacia de Guardia, Médico de familia, Al salir de clase i Los Serrano. Però hi ha una sèrie que ha destacat especialment entre aquestes generacions: Cuéntame cómo pasó.

Els temps de Cuéntame cómo pasó

Dirigida per Miguel A. Bernardeau, va arribar a RTVE el 13 de setembre del 2001 i, des de llavors, ha reflectit els canvis socials a través de l’experiència d’una família. L’ambientació en què es basa aquesta sèrie abasta des del 2 d’abril del 1968 fins al 2021.

La clau del seu èxit i actors destacats

Una bona part del seu esplendor es deu a la contribució dels seus actors i actrius, un repartiment amb figures destacades com Imanol Arias, Ana Duato, Maria Galiana, Pablo Rivero, Ricardo Gómez, Juan Echanove, el desaparegut Pepe Sancho (Don Pablo) i els il·lustres Luis Cuenca, Tony Leblanc, Fernando Fernán-Gómez i Quique San Francisco, la presència dels quals és garantia d’èxit.

Una altra de les claus que enganxa els espectadors són les trames personals de tots els personatges i els esdeveniments que marquen la història del país: des del franquisme i la transició, fins a l’arribada d’Armstrong a la Lluna, l’atemptat d’ETA contra Miguel Ángel Blanco, la movida madrilenya, passant per l’Expo 92 de Sevilla o els Jocs Olímpics del 92 a Barcelona.

Un salt en el temps de 28 anys

A la temporada 21, emesa el dijous 14 de gener del 2021, la sèrie va fer un salt temporal del 1992 al 2020/21.

La trama d’aquesta temporada se centra en la pandèmia del Coronavirus, i a través dels seus personatges, els actors van voler viure en primera persona el costat més humà de la sèrie. Amb una visió més sensible del moment que vivia el país, buscaven acostar-se encara més al públic, també al més jove.

El colofó, la minisèrie

Ja a l’última temporada de Cuéntame cómo pasó, va néixer la minisèrie. El millor reconeixement per a molts dels seus actors va ser dedicar-los un episodi especial a cadascun d’ells i, d’aquesta manera, tancar a l’engròs la seva emissió.

La sèrie ha retratat fidelment la societat espanyola i, al llarg de les seves 23 temporades, ha deixat un llegat per a tres generacions d’Espanya. A més, s’ha convertit en la més longeva de la història de RTVE, batent aquest rècord.

Es tracta d’una de les millors sèries de ficció espanyola, ja que en la televisió actual difícilment es poden fer sèries com aquesta, i sobretot que hagin calat tant com ho ha fet Cuéntame cómo pasó.

Redactor. “ÈXIT21 hará que nos conozcan un poco más para que, antes de juzgarnos, sepan algo más de nosotros. Si no, nos discriminan por una cosa u otra. Antes de hablar, informarse mejor. Para mi es un medio de comunicación para ampliar mi CV periodístico”.

Francisco Marin té una novel·la en curs.

One thought on “‘Cuéntame cómo pasó’, una sèrie de rècord

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *